IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTX напредва с плановете да поднови дейност

Компанията е „започнала процеса по привличане на заинтересованите страни към възстановяване“, коментира главният изпълнителен директор

12:18 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Печално известната фалирала криптоборса FTX напредва с плановете си да поднови основната си международна дейност – усилие, което може да се окаже застрашено от значителни предизвикателства на фона на засиления надзор от регулаторите и продължаващото дело за фалит, съобщава Wall Street Journal.

Компанията е „започнала процеса по привличане на заинтересованите страни към възстановяване на борсата FTX.com“, коментира главният изпълнителен директор Джон Джей Рей Трети, които пое поста през ноември, когато тя обяви фалит.

Криптокомпанията води ранни преговори с инвеститори за подкрепа и потенциалното пускане отново на FTX.com чрез различни структури, включително съвместно предприятие, посочват запознати с обсъжданията.

По всяка вероятност FTX ще се ребрандира в рамките на подновяването на дейността, коментират източниците. Преговорите включват и възможни компенсации за някои съществуващи потребители, вероятно чрез предлагане на дялове в реорганизираната структура, казват още запознатите.

Компанията на блокчейн технологии Figure е сигнализирала за интерес към подновяването на работата на FTX, съобщават източници. Figure беше част от инвестиционна група, която наддава за правата за подновяване на дейността на друг фалирал криптобизнес – Celsius Network, но загуби от консорциум, подкрепен от Fortress Investment Group.

Други желаещи да участват в пускането на FTX трябва да подадат документи за проявен интерес тази седмица към компанията и нейните съветници, казват още източниците.

През януари Рей заяви пред WSJ, че въпреки криминалните обвинения към FTX потребителите и други акционери смятат, че бизнес моделът на борсата е по своята същност жизнеспособен и е създадена работна група, която да разгледа възможностите пред рестарта на борсата.

FTX се опитва да структурира план по реорганизация, който да запази основната борса работеща с надеждата, че така ще даде по-добри резултати за милионите потребители със средства в нея. Но на фона на засиления надзор от американските регулатори и новите обвинения за минали злоупотреби, участници в процедурата по фалита на борсата смятат, че повторното ѝ заработване далеч не е гарантирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още