IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите инвеститори са били начело на масовите тегления от криптоплатформите през 2022 г.

В случая с Celsius 35% от всички тегления на средства през юни са били на собственици на сметки с над 1 млн. долара, показва проучване на Федералния резерв за Чикаго

11:47 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миналогодишните проблеми на криптоплатформи като кредитора Celsius Network са били „предвождани от потребители с големи притежания, някои от които са били опитни институционални потребители“. Това става ясно от проучване на Федералния резерв за Чикаго, цитирано от Bloomberg.

В случая с Celsius 35% от всички тегления на средства през юни – преди компанията да замрази тегленията и в крайна сметка да подаде документи за фалит – са били на собственици на сметки с над 1 млн. долара, показват изчисленията. Собствениците на сметки с над 500 хил. долара в инвестиции са теглели най-бързо, става ясно още.

Изчисленият отлив от борсите в проценти за даден период. Графика: Bloomberg Изчисленият отлив от борсите в проценти за даден период. Графика: Bloomberg

Фед за Чикаго използва документи за фалит, за да определи отлива на средства на потребители от кредиторите Celsius, BlockFi и Genesis Global Capital LLC, както и от FTX и брокера Voyager Digital, всички от които фалираха миналата година, оставяйки стотици хиляди инвеститори на дребно в безизходица. Също така от регулатора посочват, че планирането на действия при евентуално масово теглене на средства е било неадекватно дори и след събитията с FTX и екосистемата тера-луна.

Потребителите са изтеглили една четвърт от инвестициите си, държани от FTX, само в рамките на един ден, посочват от Фед за Чикаго. Voyager пък е загубил близо 39% от държаните средства в периода 12 юни – 2 юли, след като е трябвало да отчете отлив от близо 14% през май.

„Тези епизоди заедно формират класическа финансова криза в нова среда, която повдигна непосредствени притеснения за политиките“, посочват авторите на проучването асистент Радика Пател и историкът на системата на Фед Джонатан Роуз.

Реалните банкови сътресения от този тип, при които се наблюдава масово теглене на средства – какъвто бе случаят с краха на Silicon Valley Bank – могат да се случат дори още по-бързо от тези в криптосектора, посочва Роуз в интервю. Това до голяма степен е функция на типа вложители, които участват в тези платформи, както и на технологиите и процесите, използвани за извършване на тегления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още