IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгуваните обеми на криптоборсите през тримесечието са най-ниските от края на 2019 г.

Намалението е с 40% до 1,7 трлн. долара спрямо първото тримесечие и надолу с 62% спрямо същия период година по-рано

11:42 | 07.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търгуваните обеми на криптоборсите през трите месеца до края на юни са били най-ниските от последното тримесечие на 2019 г. въпреки увеличението на активността през последните седмици на миналия месец.

Обемите на т. нар. централизирани борси са се увеличили с 16,4% до 575 млрд. долара само през юни, първото увеличение от три месеца насам, показват данни на изследователската компания CCData, цитирани от Bloomberg. Като цяло търгуваните обеми обаче са намалели с 40% до 1,7 трлн. долара спрямо първото тримесечие и са надолу с 62% спрямо същия период година по-рано.

Търгуваните спот обеми по тримесечия. Графика: Bloomberg Търгуваните спот обеми по тримесечия. Графика: Bloomberg

Междувременно пазарният дял на Binance – най-голямата криптоборса в света – от недеривативни търгувани обеми е намалял за четвърти пореден месец. Спадът е до 42% през юни. Нейният дял се е понижил с най-много сред централизираните борси и е най-ниският от август 2022 г. За намаляването е допринесло това, че Binance спря предлагането на популярни търгувани двойки.

В началото на юни американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) заведе дело срещу Binance, нейния главен изпълнителен директор Чанпън Джао и американския клон Binance.US за нарушаване на законодателството във връзка с търговията с ценни книжа. Binance определи действията на регулатора като „разочароващи“ и обеща да се защитава.

Пазарният дял на Binance.US също е намалял до 0,36%, показват данните на CCData.

Сред водещите криптоборси най-малко е намалял делът на Coinbase Global – до 5,36%, „намеквайки за увеличена американска институционална търговска активност на борсата след подаването на заявлението на BlackRock“ за борсово търгуван фонд в края на миналия месец, посочват от компанията за проучвания.

Coinbase отговаря за 61% от търгуваните обеми биткойни на борсите, регистрирани в САЩ, според CCData. Тя също така представлява 5,83% от търгуваните биткойн обеми в световен план. SEC заведе дело и срещу нея през юни по обвинения в нарушаване на законите за търговия с ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още