IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Бар от Фед: Стейбълкойните представляват риск за финансовата система

Нужно е силно, федерално регулиране, което обаче трябва да бъде одобрено от Конгреса, категоричен е служителят на американската централна банка

19:15 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Майкъл Бар. Снимка: Bloomberg L.P.
Майкъл Бар. Снимка: Bloomberg L.P.

Майкъл Бар, заместник-управител на Федералния резерв на САЩ, отговарящ за надзора, потвърди опасенията на централната банка относно потенциалните въздействия на т.нар. стейбълкойни върху американската финансова система.

По думите на Бар въпросните токени могат да представляват частни пари и да имат дестабилизиращ ефект върху финансите, ако не бъдат проверени. Преди това той заяви, че частните криптовалути, обвързани с активи като щатския долар, могат да се разраснат бързо поради ефектите на финансовата мрежа, пише Bloomberg.

„Има интерес към силно, федерално регулиране на стейбълкойни, което да гарантира, че Федералният резерв може да одобрява, регулира и да действа срещу емитенти на стейбълкойни, включително портфейли“, изтъква Бар по време на събитието DC Fintech Week във вторник. „Нуждаем се от силна рамка. По-добре е Конгресът да може да определя правилата на пътя“, добавя той.

Бар също повтори, че Фед продължава да изучава видовете технологии, които биха били в основата на цифровата валута, подкрепяна от централната банка. Той каза, че централната банка няма да продължи напред с каквито и да е планове, освен ако Конгресът и изпълнителната власт не поискат това.

Отделно Бар, който като служител на Фед определя със своя глас паричната политика, каза, че централната банка остава ангажирана с охлаждането на инфлацията в САЩ.

„Наистина е изключително важно да продължим да вършим необходимата работа, за да сме сигурни, че ще свалим инфлацията до 2%“, подчерта той. 

Проучване от октомври показа, че общата пазарна капитализация на стейбълкойните – криптовалутите, чиято стойност е обвързана с друг актив, например фиатни валути – е намаляла до 123,8 млрд. долара към септември. Това е най-малката сума от поне август 2021 г. За сравнение – пазарната капитализация на сектора бе 137,9 млрд. долара през декември.

Обемите търгувани стейбълкойни на централизирани борси е намалял с цели 28,4% до 331 млрд. долара през септември – най-ниската месечна сума от юли 2020 г., показва проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още