IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стейбълкойните са големият криптогубещ в края на лятото

Те достигнаха най-ниската си пазарна капитализация от над две години на фона на занижени търгувани обеми и по-слабия долар

09:32 | 22.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Биткойнът не е единственият актив, който преживява поевтиняване в края на лятото.

Стейбълкойните – криптовалутите, които обикновено са обвързани с традиционни активи като щатски долар или злато, достигнаха най-ниската си пазарна капитализация от над две години, след като занижените търгувани обеми и слабия долар натежаха върху пазара, пише Ройтерс в материал.

Всъщност, те са засегнати повече от останалите.

Въпреки че цялата криптоекосистема успя до известна степен да се възстанови от дъната от 2022 г., пазарната капитализация на сектора на стейбълкойните ще намалее за 18-и пореден месец, показват данни на изследователската фирма CCData. Та е намаляла с почти една десета тази година, достигайки равнище от 124,4 млрд. долара на 14 септември.

„Голяма част от апетита за стейбълкойни, защото те предимно са деноминирани в долари, има общо с апетита за долари“, коментира Джеймс Бътърфил, ръководител на проучванията към CoinShares. Ръстът на доларовия индекс на фона на увеличенията на лихвените проценти миналата година бе придружено от голямо повишение на обемите стейбълкойни, добави той.

Не навсякъде обаче нещата са еднакви: деноминираният в долари тетер се противопоставя на губещата тенденция.

Капитализацията на стейбълкойна достигна абсолютен връх от 83,8 млрд. долара през юли, посочват от CoinGecko, след като прекара първите три месеца на годината под 80 млрд. долара и оттогава се движи около 82,9 млрд. долара.

Паоло Ардоино, главен технологичен директор на едноименната компания Tether, заяви, че стойността на монетата се подкрепя от нейната популярност в определени части на света.

„Причината тетерът да се задържи сред потребителите е, че целите развиващи се пазари, цяла Централна Южна Азия на практика работи на тетер“, допълни той.

Макар да са само една част от криптопазара на стойност над 1 трлн. долара, стейбълкойните играят важна роля за трейдърите, позволявайки им да се защитават от пиковете на цените при други токени, като биткойна, или да съхраняват кеш, без да го обръщат във фиатна валута. Някои ентусиасти също така прогнозират, че стейбълкойните ще започнат да се използват като начин за плащане.

Но пазарът за монетите отслабва, откакто миналата година се срина системата на токена TerraUSD – някога четвъртият по големина стейбълкойн, чийто проблеми бяха първото домино от поредица събития, разтърсили индустрията.

Пазарът също така бе задсегнат и от поевтиняването на свързания с долара стейбълкойн на Binance BUSD. Цената му е с около 89% надолу от абсолютния си връх от ноември. През февруари Департаментът по финансови услуги на Ню Йорк нареди емитента Paxos да спре издаването на монетата, която някога бе третият по големина стейбълкойн. Въпреки че Paxos продължава поддръжката на BUSD поне до февруари 2024 г., говорител на Binance заяви, че компанията насърчава потребителите да разменят монетите си за други стейбълкойни.

USD Coin (USDC), която е вторият по големина стейбълкойн, отчита спад на пазарната си капитализация от над 53% спрямо абсолютния си връх от юни миналата година и сега се движи около 26 млрд. долара.

Както тетера, така и USDC загубиха в даден момент паритета си с долара: тетерът, когато ТerraUSD се срина през май 2022 г., а USDC през март, когато Silicon Valley Bank – където емитентът на монетата Circle Internet Financial държеше 3,3 млрд. долара резерви – фалира.

Сривът на SVB – както и на други регионални банки по-рано през годината – все още причинява несигурност на пазара, коментира Данте Диспарте, главен стратегически директор и ръководител на международните стратегии на Circle, въпреки че също така подчертава, че растежът не е единственият измерител на успеха на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още