IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Robinhood пуска услуга за криптотърговия без комисиона в ЕС

За момента потребителите на Robinhood Crypto в Европа няма да могат да прехвърлят активите си извън приложението, но такава услуга предстои

11:48 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Платформата за търговия Robinhood Markets Inc. пуска услуга за криптотърговия без комисиона в Европейския съюз.

Приложението, което ще е активно от четвъртък, ще позволи на европейските инвеститори да купуват и продават над 25 криптовалути, включително биткойн, етер, солана и др., заяви главният мениджър на Robinhood Crypto Джохан Кърбрат, цитиран от Bloomberg.

Компанията ще предлага и подобна на кешбек програма за лоялни клиенти, заяви Кърбрат.

Пускането на услугата се случва на фона на възстановяване на криптоцените, задвижвано от очакванията, че лихвените проценти в САЩ може скоро да сменят посоката си на движение и че скоро ще има първи американски спот биткойн борсово търгуван фонд. Условните търгувани криптообеми на платформата на Robinhood се увеличават със 75% през ноември спрямо месец по-рано, заявиха от компанията в понеделник.

Базираната в Силициевата долина компания няма непосредствени планове да предлага криптоуслугите си във Великобритания, заяви Кърбрат, позовавайки се на липсата на регулаторна яснота около дигиталните активи.

Robinhood ще генерира приходи от брокерските си криптоуслуги, като взима отстъпки от маркет мейкъри и борси, които извършват търговия от негово име. В Европа тази отстъпка ще е в размер на „около 65 базисни пункта“ на търговия, каза Кърбрат, което е почти двойно на 35-те базисни пункта, които компанията взима от поръчки, изпълнени в САЩ.

И макар цените тази година да се увеличават, търгуваните обеми остават ниски спрямо увеличения интерес от инвеститорите на дребно по време на пандемията от коронавируса. Този сподавен ентусиазъм натежава на цялостното представяне на Robinhood. Приходите за третото тримесечие намаляват до голяма степен заради 55% спад на търгуваните криптообеми спрямо година по-рано.

Robinhood, която за първи път започна да предлага криптотърговия през 2018 г., в момента има листнати около 15 токена на родния си пазар, където регулаторите следят строго този клас активи. Приложението премахна някои монети от предлагане, включително солана и MATIC, след като Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) ги определи като нерегистрирани ценни книжа през юни. Регулаторните ограничения накараха редица американски криптоборси като Coinbase, Kraken и Gemini да разширят дейността си в чужбина.

За момента потребителите на Robinhood Crypto в Европа няма да могат да прехвърлят активите си извън приложението. Компанията планира да добави услугата следващата година, наред с повече предлагани токени и услуга за стейкване, коментира още Кърбрат.

Robinhood е регистрирана като оператор на борса за виртуална валута в Литва от септември и работи по получаването на разрешения и от други страни в ЕС, каза още той. Компанията ще трябва да има пълно правомощие за работа като доставчик на криптоуслуги в поне една държава от ЕС, след като в блока влезе в сила новият режим за дигитални активи MiCA в началото на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още