IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобите срещу крипто- и финтех групи надвишават 7 пъти тези в традиционните финанси миналата година

Те са платили 5,8 млрд. долара за 2023 г., от които само 4,3 млрд. долара е санкцията срещу Binance

11:27 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

За първи път в историята крипто- и финтех групи са глобени с по-големи суми заради недостатъчен контрол, отколкото цялата традиционна финансова система през миналата година на фона на засилените мерки на властите срещу незаконните финансови потоци.

Според данни, анализирани от Financial Times, компаниите за криптовалути и дигитални плащания са платили глоби на обща стойност 5,8 млрд. долара миналата година заради пропуски при проверки на потребители и контрол срещу прането на пари, както и заради неспазването на санкции и други въпроси, свързани с финансови престъпления.

Общата сума от 5,8 млрд. долара – основна част от която са санкциите срещу Binance за 4,3 млрд. долара, значително задминава платеното от сектора на традиционните финанси. Миналата година сумата е била 835 млн. долара, която е и най-ниската от поне десетилетие.

Глобите през годините по сектори. Графика: Financial Times Глобите през годините по сектори. Графика: Financial Times

Според Денис Келехер, главен изпълнителен директор на неправителствената организация Better Markets, която настоява за по-строги регулации, разликата отразява по-скоро лошите практики в криптосегмента, отколкото подобрение при традиционните банки.

Данните, събрани от доставчика на софтуер Fenergo, показват, че общо глобите за пране на пари и други финансови нарушения са се увеличили с над 30% до 6,6 млрд. долара, но остават значително под върха си от 2015 г. от 11,3 млрд. долара.

Годишните стойности обикновено са силно повлияни от многомилиардни глоби срещу отделни компании, както миналогодишния случай с Binance, с BNP Paribas за 8,9 млрд. долара заради нарушаване на санкции през 2015 г., с Goldman Sachs за 5 млрд. долара през 2020 г. заради малайзийския държавен фонд 1MDB и др.

Броят на глобите срещу доставчици на крипто- и платежни услуги е нараснал значително миналата година. Криптокомпаниите са отчели рекордните 11 глоби спрямо средно по-малко от две на година за предходните пет години. В същото време платежните компании отчитат 27 глоби спрямо средно около пет на година между 2018 и 2022 г. Почти всички компании за платежни услуги, глобени миналата година, са били на под 20 години.

„Повечето юрисдикции трябва тепърва да регулират криптофирмите в съответствие с международните стандарти, така че можем да очакваме още глоби в този сегмент“, коментира Дейвид Люис, бивш ръководител на Работната група за финансово действие, международния финансов регулатор за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

„Тази липса на надзор и подходящо регулиране е истинско притеснение, тъй като рисковете от криптосектора продължават да се увеличават, а престъпниците се опитват да се възползват от вратички, където могат“, допълва Люис, който в момента е ръководител на звеното за борба с прането на пари към консултантската фирма Kroll.

Според Андрю Барбър, партньор в кантората Pinsent Masons, глобите срещу групите за криптовалута и плащания може да бъдат дори още по-големи в бъдеще, тъй като правителствата въвеждат нови регулаторни режими. „Фирмите, които по принцип работят без регулаторен надзор, ще се нуждаят от време да се приспособят“, допълва той.

Според Чарлс Кериган, криптоспециалист и партньор в кантората CMS, криптосекторът не е достатъчно голям, че да предизвика значителни равнища на финансови престъпления или да е голям източник на глоби за такива злоупотреби в дългосрочен план. Неговата обща пазарна капитализация е от едва 1,8 трлн. долара на фона на стотиците трилиони долари в активи в традиционната финансова система.

Ще има глоби, защото регулаторите искат да заявят позиция по отношение на криптовалутите, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още