IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела слага край на своята криптовалута петро

Монетата, подкрепена от богатите петролни резерви на страната, бе обгърната от противоречия още преди да бъде пусната в обращение

13:19 | 15.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Венецуелски боливари. Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg
Венецуелски боливари. Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg

Властите във Венецуела слагат край на криптовалутата петро в понеделник – повече от пет години след въвеждането ѝ. Това става ясно от сигнали на потребители, позоваващи се на съобщение, изписано на Patria Platform - единствения сайт, където се търгува петро, съобщава CoinDesk.

Президентът Николас Мадуро пусна петрото (PTR) през февруари 2018 г. в опит да подкрепи националната валута – боливара, на фона на икономическа криза, засилена от американските санкции срещу страната.

Монетата, подкрепена от богатите петролни резерви на страната, бе обгърната от противоречия още преди да бъде пусната в обращение. Контролираният от опозицията конгрес в страната заяви, че е незаконно да се правят заеми срещу петролните резерви. През 2019 г. американските власти санкционираха руска банка за това, че е финансирала петрото.

Според наличната информация оставащите налични петро монети ще се обръщат в боливари.

Последният пирон в ковчега на криптовалутата бе корупционен скандал във връзка с нередности относно използването на криптоактиви за петролни операции, който доведе до оставката на петролния министър Тарек ел-Айсами и разследване на операции за добив на биткойни, съобщи AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още