IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската фондова борса ще предлага биткойн и етер борсово търгувани облигации

От борсата посочват, че ще приемат заявленията през второто тримесечие на 2024 г.

15:15 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лондонската фондова борса съобщи, че ще започне да приема заявки за допускане до търговия на борсово търгувани облигации (exchange traded notes, ETN) на биткойн и етер. Това ще е нов канал за професионалните инвеститори, които искат да навлязат в сегмента, съобщава Bloomberg.

От борсата посочват, че ще приемат заявленията през второто тримесечие на 2024 г. Очаква се тепърва да стане ясна точната дата на началото на търговията.

За да могат да се търгуват, ETN-ите трябва да са поне на 90%, депозирани в офлайн портфейл или негов еквивалент на т. нар. студено съхранение. Те също така трябва да са под попечителството на структури, които са обект на регулации за борба с прането на пари във Великобритания, Европейския съюз, о. Джърси, Швейцария или САЩ.

Новината бе обявена, след като по-рано в понеделник цената на биткойна мина поредния праг от 71 хил. долара, с което ралито на монетата от началото на годината е почти 70%. Етерът пък мина прага от 4 хил. долара.

От Службата за финансова дейност на Великобритания публикуваха отделно изявление, в което се посочва, че в сила остава забрана за предлагането на такива инструменти на инвеститори на дребно.

Регулаторът подчертава, че такива криптовалутни ETN-и и деривати са „неподходящи за потребители на дребно заради вредата, която представляват“.

Българска фондова борса (БФБ) започна в началото на 2022 г. търговия с осем криптовалутни ETN-а. Такива инструменти предлагат европейски борси като Deutsche Börse и Euronext, които ги пуснаха още преди две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още