IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалути и имоти – или какъв е новият ефект върху богатството

Някои забогатели инвеститори в САЩ се насочиха към покупки на жилища, стимулирайки пазарите на недвижими имоти, където криптовалутите са популярни

08:50 | 06.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една често споменавана шега се върти из социалните мрежи: тези, които са инвестирали рано в криптовалути, са се радвали на богатство, способно да променя животи.

Дали тези суми им дават увереност да харчат повече – феномен, който икономистите наричат ​​Ефекта на богатството – е гореща тема в момент, когато цените на криптовалутите се покачват, пише Bloomberg в материал. Група изследователи се опитаха да дадат по-подробно обяснение и установиха, че криптовалутите в САЩ не се харчат съвсем като неочакваните печалби от лотарията. И досега ефектът е сравнително скромен върху американската икономика за 28 трлн. долара. Но ако класът активи продължи да се развива, проучването дава представа за потенциални промени в потребителските модели.

Новото богатство е увеличило потреблението на домакинствата с около 30 млрд. долара общо за десетилетие, изчисляват изследователите, като всеки долар нереализирана печалба води до около девет цента разходи. Въпреки че тази цифра е почти двойно по-голяма от пределната склонност към потребление (промяна в потреблението в резултат на увеличаване на доходите, бел. ред.), когато става дума за възвръщаемост на фондовия пазар, тя е около една трета от тази на внезапните приходи като печалбите от лотарията. Въпреки хвалбите в социалните мемрежи не всичко се харчи за коли Lamborghini (от популярния слоган в социалните мрежи „When Lambo?“, бел. ред.) и лъскави дрънкулки: някои инвеститори се насочиха към покупки на жилища, стимулирайки пазарите на недвижими имоти, където криптовалутите са популярни.

„Ако домакинствата са склонни да третират криптовалутите като хазарт, тогава бихме очаквали те да харчат печалбите си по начини, подобни на печелившите от лотарията“, посочва Дарън Айело, асистент по финанси в Marriott School of Business към университета „Бригъм Йънг“ (BYU) и един от авторите на проучването. „Вместо това нашите оценки предполагат, че разходите на домакинствата от криптопечалби приличат повече на моделите, които виждаме от традиционните капиталови инвестиции“, посочва той.

Това е тема, която вероятно ще привлече повече внимание от страна на икономистите, след като по-рано тази година в САЩ бяха пуснати спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF), което разшири вселената от потенциални криптоинвеститори.

Изследователите, които представиха доклада на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите през март, използват данни от 60 млн. души от 2010 г. до 2023 г., обхващащи милиони банкови трансакции, трансакции с кредитни и дебитни карти, за да анализират как криптобогатството се разпространява в реалната американска икономика. Те са установили, че 16% от анализираните домакинства са направили депозити в криптоборси в даден момент от десетилетието до 2023 г.

Създаването на връзка между разходите и криптоинвестициите може да бъде трудно, тъй като някои може да инвестират в класа активи с надеждата да увеличат спестяванията си, за да направят голяма покупка, а не да решат да направят голяма покупка след неочаквана криптопечалба. В резултат на това изследователите са изолирали частта от криптопечалбите на домакинствата, които са били движени от дългосрочно закупуване и държане, а не от скорошни инвестиции, за да измерят директно причинно-следствените ефекти на криптовалутите върху разходите.

„Има сериозен дебат относно ролята, която криптовалутите трябва да играят в портфолиото на домакинствата, поради високата си волатилност и неясни основи“, каза в интервю Джейсън Котър, друг асистент по финанси в BYU, който е съавтор на проучването.

За Ноел Ейксън, авторка на бюлетина Crypto Is Macro Now, прозренията за това до каква степен криптовалутите имат различна привлекателност за различните типове инвеститори са по-забележителни от изводите за макроикономиката. „За инвеститорите с по-ниски доходи, които поставят по-малък приоритет върху запазването на богатството, разпределението на криптовалутите може да се разглежда като залог, при който има повече печалба, отколкото загуба“, казава тя. „Така че има смисъл всички печалби да бъдат изразходвани за ценни предмети, като например къща“, допълва Ейксън.

Жилищният пазар

Въпреки че увеличаването на богатството се излива предимно в потребителски разходи, значителна част отива и на местния жилищен пазар, установяват изследователите, особено в части от Калифорния, Невада, Юта и други места, където криптовалутите са поплярни.

За да стигнат до цифра, изследователите се връщат назад във времето до 2017 г., когато цената на биткойна скочи от около 950 долара на 14 хил. долара в рали от 1400%. Използвайки пощенски кодове, свързани с брокерски сметки, те сравняват какво се е случило с цените на жилищата в страни с по-голямо криптобогатство в сравнение с тези, които са по-малко ентусиазирани към цифровите активи. Те становяват, че цените на жилищата в криптобогатите райони са нараснали с 43 базисни пункта по-бързо, повишавайки средната цена на жилищата с около 2000 долара за 12 месеца.

Те са анализирали как би изглеждало това развитие през десетилетието до 2023 г. и установяват, че всеки долар криптобогатството на домакинствата повишава средната цена на жилищата с 15 цента през следващите три месеца.

Изследователите също така анализират и инвеститори, които са изтеглили най-малко 5000 долара от своите криптопосредници – около 90% от които са от Coinbase Global Inc. – между 2018 г. и 2023 г. Този анализ разкрива, че американците са увеличили общите си разходи през годината след голямо теглене с около 5754 долара спрямо предходната година. И докато разходите за ипотечни кредити остават постоянни през шестте месеца до големи тегления, те се повишават значително след съответното теглене.

„За всяко домакинство, което е изтеглило 5000 долара от сметката си на криптоборса, едно на всеки 20 купува къща за първи път“, каза Котър.

В крайна сметка не можете да живеете в Lambo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още