IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ предупреждава Robinhood за криптобизнеса

SEC може да предприеме принудителни действия срещу компанията, която ще има възможност да отговори на изпратено известие

19:01 | 06.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ предупреди Robinhood Markets Inc., че може да предприеме принудителни действия срещу криптобизнеса на компанията – пореден знак, че регулаторът на американските пазари не се отказва от дългогодишните опити да потисне цифровите активи.

Robinhood – известната с търговията с акции компания, обяви в понеделник, че служителите по правоприлагането на SEC са изпратили на фирмата известие, според което органът демонстрира решимост да препоръча принудителни действия.

Акциите на компанията поскъпват с близо 3% в Ню Йорк, пише Bloomberg.

Компанията ще има възможност да отговори на обвиненията на SEC, преди регулаторът да предприеме действия. Понякога отговорът убеждава SEC да отстъпи. Ако това не се случи, единият вариант е да се пристъпи към съдебни действия или към споразумение.

Главният правен директор на Robinhood Дан Галахър посочва в изявление, че фирмата е разочарована от позицията на SEC. По думите му служителите на компанията „твърдо вярват, че цифровите активи на платформата не са ценни книжа. От SEC са отказали коментар.

SEC под председателството Гари Генслер твърди, че повечето токени са предмет на правилата на органа и че платформите, където те се търгуват, трябва да бъдат регистрирани в агенцията. SEC заведе дела срещу други крипто брокери и платформи за търговия, включително Coinbase Global Inc.

За да реши дали даден актив е обхванат от нейните правила за ценни книжа, SEC разчита на тест, изложен в дело на Върховния съд от 1946 г. Криптозащитниците казват, че много цифрови активи не отговарят на този стандарт и че SEC трябва да преработи правилата, за да се вземат предвид уникалните характеристики на този клас активи.

Robinhood по-рано разкри, че има призовка за разследване на списъците си с криптовалута и попечителството. Въпреки че компанията е спряла да предлага някои токени, тя все още предлага търговия с биткойн, етер, лайткойн и др.

Цифровите активи са важна част от търговския бизнес на Robinhood, въпреки че ентусиазмът на клиентите понамаля. Като дял от приходите на Robinhood от търговия крипто е в упадък след бума по време на пандемията и представлява под една пета от базираните на трансакции приходи на компанията за миналата година в сравнение с почти една трета през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още