IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската автоиндустрия призова за надзорен орган за електромобилите

Според местна организация подобна агенция е нужна, за да се следи наличието на станции за зареждане

11:56 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската автомобилна индустрия призова за надзорен орган, който да следи цените за зареждане на електрическите автомобили и наличието на станции за зареждане, съобщава BBC.

Ръстът на продажбите на електрически автомобили изпреварва изграждането на станции за зареждане, заяви Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT). Според организацията е нужен регулатор, който да следи пазара.

Правителството заяви, че осигурява 1,3 млрд. паунда за разширяване на мрежата за зареждане.

През десетилетието между 2011 и 2021 г. броят на станциите във Великобритания е скочил от около 1500 до над 48 хиляди, сочат данни на индустрията. Между 2019 и 2021 г. броят на електромобилите на пътя се е увеличил много по-бързо.

Нещо повече, станциите за зареждане са разпределени неравномерно, увеличавайки се много по-бързо в Южна Англия, отколкото на север, казват от асоциацията.

SMMT призовава правителството да създаде нов регулатор, наречен Ofcharge, който да следи пазара.

Обществените станции за зареждане „остават критични за доверието на потребителите и на тях все още се разчита от много търговски флотилии, както и от една трета от британските домакинства, които нямат заделени места за паркиране извън улицата“, добавя SMMT.

Електрическите автомобили се смятат за един от начините да се намалят парниковите емисии от транспорта, който стана секторът с най-големи емисии във Великобритания през 2016 г. Макар че има все по-голям интерес към електрическите автомобили, това все още не се е реализирало в повече подобни коли на пътя.

През 2020 г. броят на изцяло електрическите автомобили по пътищата на Острова се е увеличил със 114% до рекордни нива от малко под 200 хиляди, а броят на плъгин хибридите е скочил с 35% до малко под 240 хиляди.

Има сериозен ръст на интереса и към електрическите автомобили втора употреба. Електромобилите обаче все още остават малка част от общия брой автомобили във Великобритания, представлявайки само 1,3% от всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още