IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третата зарядна станция Supercharger на Tesla у нас ще бъде в Бургас

Другите подобни устройства се намират в Пловдив и София

17:21 | 08.08.22 г.
Зарядна станция на американския концерн Tesla Inc. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Зарядна станция на американския концерн Tesla Inc. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. ще добави трета станция за супербързо зареждане (Supercharger) на електрически превозни средства в България, която ще бъде ситуирана в Бургас, става ясно от сайта на производителя.

Според наличната информация супербързата зарядна станция ще бъде открита скоро в морския град. Другите подобни обекти на компанията в България се намират в София и в Пловдив (една). Бургас ще е едва третият град у нас, който ще разполага с подобна станция.

Все още не е ясно къде точно в морския град ще се намира обектът.

Данни за зарядните станции на Tesla на сайта на компанията Данни за зарядните станции на Tesla на сайта на компанията

От лятото на 2021 г. в София работят две зарядни станции на Tesla, които се намират съответно в мол Paradise Center на бул. „Черни връх“ и в Serdica Center на бул. „Ситняково“. Докато тази в Paradise е супербърза, с мощност от 250 киловата, зарядната станция в Serdica е далеч по-слаба – едва 11 киловата.

По данни от средата на 2021 г. в България има над 350 зарядни станции за електромобили, според Илия Левков, председател на браншовата организация „Индустриален клъстър Електромобили“.

От края на миналата година Tesla започна постепенно да „отваря“ своите зарядни станции в Европа за електромобили на други марки. Пилотният проект стартира първоначално в Нидерландия.

Карта на зарядните станции на Tesla на сайта на компанията. Карта на зарядните станции на Tesla на сайта на компанията.

От Tesla започват експериментите с тази практика, за да оценят как достъпът и времето за чакане ще варират на всяка от станциите на проекта, за да може компанията да събере данни и мнения от потребители относно плановете за отварянето на цялата мрежа от супербързи станции.

Ясни са и цените на услугата за зареждане за други марки електромобили. Техните собственици ще заплащат по 59 евроцента за киловатчас или могат да се възползват от абонаментна програма за 13 евро на месец, с която да зареждат на по-ниски цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още