IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kia започва сервизна акция в Русия, засягаща над 100 хил. автомобила

Компанията ще проверява за неизправност на механизма за въздушната възглавница

22:20 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Автомобил Kia в руския завод на едноименната компания. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Автомобил Kia в руския завод на едноименната компания. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руското звено на Kia Corp. започна сервизна акция, засягаща над 100 хил. превозни средства  заради предполагаема неизправност на въздушните възглавници, съобщава Ройтерс, цитирайки руския автомобилен регулатор.

Акцията засяга моделът Kia Rio, произведен между 2013 и 2018 г. във фабриката на Hyundai Motor край Санкт Петербург, според данни на Федералната агенция за техническо регулиране и метрология на Русия (Росстандарт).

„Причината за изтеглянето на превозните средства е, че на таблото пред шофьора свети предупредителния символ SRS, което означава, че е възможна неизправност на модула на въздушната възглавница“, посочват от Росстандарт.

Kia се е ангажирала да се свърже със собствениците на 105 405 превозни средства, предлагайки решение на проблема.

Руският автомобилен пазар пострада сериозно от войната в Украйна и последвалите санкции на Запада, които доведоха от своя страна да масовото изтегляне на чуждестранни компании, включително и на автомобилни концерни. Според The Moscow Time автомобилостроенето в страната почти напълно спира заради отлива на инвеститори. Русия е произвела само 3700 автомобила през май, което е с 97% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година, според данни на статистическата агенция на страната Росстат.

Докато производството се колебаеше в началото на годината – 95 000 броя през януари и 108 000 броя за февруари – през март то падна до 40 800 превозни средства, след като руският президент Владимир Путин даде начало на нахлуването на руските военни в Украйна в края на февруари.

През май продажбите на нови коли в Русия се сриват с 84 на сто на годишна база. По-малко от 25 000 превозни средства бяха продадени миналия месец в Русия според данни на Асоциацията на европейския бизнес (AEB). Това е най-ниското ниво от поне 2006 г. и възлиза на по-малко от една десета от месечните нива, наблюдавани в пиковите месеци в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още