IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват BMW заради катастрофа с кола, оборудвана със система за подпомагане на водача

Електромобилът iX е преминал в насрещното движение на обществен път в Германия, удряйки последователно две превозни средства

17:18 | 16.08.22 г.
Електромобилът BMW iX на изложение в Чикаго, САЩ. Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg
Електромобилът BMW iX на изложение в Чикаго, САЩ. Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg

Германският автомобилен концерн BMW AG разследва фатална катастрофа с един от своите модели, оборудвани със система за подпомагане на водача, при която превозното средство се отклонява в насрещното движение и предизвиква няколко последователи сблъсъка с други автомобили, съобщава Bloomberg.

Компанията обменя информация по темата с властите в Ройтлинген, град в провинцията Баден-Вюртемберг.

От полицията посочват, че електромобилът BMW iX е преминал в насрещното движение, удряйки Citroen, а след това и микробус Mercedes-Benz, което е довело до смъртта на пътник в последното превозно средство, а други двама са ранени, включително и дете.

Регулаторните органи по пътна безопасност подлагат системите за подпомагане на водача на засилен контрол, тъй като автомобилните концерни ускорят разработването и налагането на по-автоматизирани превозни средства в глобалната битка за пазарен дял.

Миналата година Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ нареди на концерни да започнат да докладват за катастрофи, при които системите в автомобилите са били активирани. Агенцията също така провежда две разследвания, свързани с електромобили на Tesla Inc.

Четири хеликоптера и десет линейки са пристигнали на местопроизшествието в Ройтлинген, като около 80 пожарникари са участвали в спасителните операции. Електромобилът на BMW е тестово превозно средство и властите разследват дали 43-годишният водач е държал волана по време на инцидента.

От баварската компания посочват, че автомобилът е бил маркиран със стикер, който показва, че колата има камера, която записва за тестови цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още