IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна строителството на завода за електромобили в Ловеч - вдигат ограда около терена

До края на 2023 г. трябва да бъде произведена и първата партида електромобили, изтъква арх. Любомир Станиславов

10:30 | 17.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Електромобил на Next.e.GO. Снимка: Investor Media Group
Електромобил на Next.e.GO. Снимка: Investor Media Group

Строителството на завода за електромобили в Ловеч на практика е започнало. Това съобщи пред БТА арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Next.e.Go България и "Аутомотив Клъстер България".

Заводът ще бъде разположен на терен до бившия завод "Балкан" в Ловеч, където в миналото се произвеждаха едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България. Инвестицията бе договорена преди година от тогавашния служебен министър на икономиката Кирил Петков. По думите на арх. Станиславов до края на следващата година трябва да бъде произведена първата серия електромобили.

"Получили сме всички необходими документи както от Община Ловеч, така и от всички останали институции, тъй като става въпрос за поредица разрешителни, съгласувателни процедури", каза Станиславов.

Той допълни, че необходимата документация, за да започне изграждането на завода, както и самото проектиране, са направени за по-малко от една година от момента, в който е взето решение и обявена инвестицията.

"На практика можем да кажем, че строителството е започнало, тъй като вече има главен изпълнител и той подготвя и обгражда терена, което е не малка задача. Става въпрос за изграждане на ограда от над 2,5 км и това вече се случва", посочи архитектът.

По думите му има и избрана надзорна фирма, като на практика най-големите строителни и надзорни компании в България ще се занимават с този проект.

"Това е модерен завод, нов начин за производството на електрически автомобили и по подобие на компания като Tesla - повечето различни части на този завод са направени в едно общо тяло, обща сграда. Тя е с доста внушителни за България размери – над 320 метра дълга в едната посока, а в другата около 240 метра. Това е основната сграда, където ще се случва производството.  В нея има доста сложна организация с различни складови зони, зона за производство на т. нар алуминиеви пространствени рами и др.", уточни арх. Любомир Станиславов.

Основните компоненти на електромобилите ще се произвеждат на място в завода

Заводът ще има множество доставчици, но основните компоненти – носещата структура на автомобила, която е от алуминий, външната обвивка и т.н. ще се произвеждат на място. Определени елементи – батерии, седалки, ще идват от външни доставчици.

"Така е във всеки един световен завод, няма нищо по-различно. По-различното са процентите на работа, начинът на организация и материалите, с които се работи, защото никога досега алуминий не е използван за масово достъпен автомобил, било то електрически или конвенционален. Обикновено алуминият се използва в скъпите луксозни и спортни автомобили, тъй като е по-скъп материал, но това е част от технологията да могат да се оптимизират процесите на производство“, каза още Станиславов. По думите му истинското ноу-хау в този проект е самият завод. Той е всъщност революцията, която ще позволи да бъде произвеждан електрически автомобил на много достъпна цена, изтъква Станиславов.

Електрически автомобили на достъпна цена

Станиславов коментира още, че в рамките на общия световен или европейски пазар това ще бъде един от най-достъпните електрически автомобили, които ще се предлага на пазара. "Надявам се в съотношението цена-качество на автомобил това да бъде най-доброто предложение на пазара“, добави той.

Първата серия автомобили трябва да излезе още в края на 2023 г., а фактическото мащабно производство да започне през 2024 г.

Тези автомобили ще могат да се продават както в цяла Европа, така и в целия свят. По-хубаво е автомобилите да се продават близо до мястото, в което се произвеждат, каза още Станиславов. 

Според него електрическите автомобили са бъдещето на автомобилната индустрия не защото в момента има скъпи горива, а защото това е посоката, в която цялата индустрия се е устремила, защото тези автомобили са много по-практични.

"Те са по-лесни за експлоатация и имат редица други предимства. Ситуацията в момента около световната криза с енергията, с горивата, с войната в Украйна са само катализатори, които открояват всички тези процеси. Електрическите автомобили са бъдещето на масовите автомобили и те ще предоставят възможност хората да могат да се придвижват от една до друга точка на много ниска цена. В обозримо бъдеще транспортирането ще бъде абсолютно безплатно", заяви още ръководителят на Next.e.Go България.

Около 1000 работни места ще бъдат разкрити на етапи

Той добави, че се очаква да бъдат разкрити около 1000 работни места на етапи, според това на колко смени ще работи заводът. "Няма да разчитаме да намираме обучени хора, ние ще ги обучаваме сами. Има такава програма и на практика първите хора вече са назначени. Има много голям интерес", посочи Станиславов.

Той коментира и стойността на инвестицията, като посочи, че един нормален конвенционален автомобилен завод обикновено струва около 1 млрд. евро. Благодарение на технологията, която ще бъде изградена в Ловеч и с която се елиминират най-скъпите звена на завода, цената му може да се намали на 200 млн. евро.

"Тъй като ние ще изграждаме този завод в България, където много от цените са по-ниски, нашето очакване е цена до 150 млн. евро. Проектът, който сме защитили и е получил статут на приоритетен от българското правителство, е за 140 млн. евро", каза още Станиславов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
Той милиардера вече изпи парите на Миконос тоя месец :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Големият ужас на копейкозависимите , да имаме собствена индустриална база , независима от рассийските суровини и полуфабрикати ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още