IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания пуска самоуправляващи се автомобили на пътя до 2025 г.

Пакетът за финансиране включва 35 млн. паунда за изследвания в областта на безопасността

10:46 | 21.08.22 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Великобритания иска до 2025 г. по пътищата да бъдат широко разпространени самоуправляващи се автомобили, като обяви планове за нови закони и финансиране в размер на 100 млн. паунда, пише Ройтерс.

Правителството заяви, че иска да се възползва от развиващия се пазар на автономни превозни средства, който оценява на 42 млрд. паунда и смята, че може да създаде 38 000 нови работни места.

"Искаме Обединеното кралство да бъде начело в разработването и използването на тази фантастична технология и затова инвестираме милиони в жизненоважни изследвания на безопасността и определяме законодателството, за да гарантираме, че ще извлечем всички ползи, които тази технология обещава", заяви министърът на транспорта Грант Шапс.

Макар че някои превозни средства със самоуправляващи се функции могат да се движат по големите пътища до следващата година, съобщението се определя и рамката за много по-широко разпространение, включително за обществения транспорт и превозните средства за доставки.

Пакетът за финансиране включва 35 млн. паунда за изследвания в областта на безопасността, които ще бъдат използвани в новото законодателство, планирано да бъде въведено до 2025 г., пише БГНЕС. "Законодателството ще гласи, че производителите са отговорни за действията на превозното средство, когато то се управлява самостоятелно, което означава, че водачът-човек няма да носи отговорност за инциденти, свързани с шофиране, докато превозното средство контролира управлението", се казва в изявление на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още