IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският гигант в батериите CATL отчете над 160% ръст на печалбата

Приходите също са нараснали повече от 2,5 пъти

15:45 | 24.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият производител на батерии за електрически превозни средства CATL е увеличил над двойно печалбата си през второто тримесечие, след като китайските власти въведоха стимули, за да засилят продажбите на електрически автомобили и да смекчат влиянието от блокадите през периода, съобщава Ройтерс.

CATL, чиито клиенти включват Tesla, Volkswagen и BMW, регистрира нетна печалба от 6,68 млрд. юана (974,61 млн. долара) от април до юни, сочат изчисления на Ройтерс въз основа на документи на компанията. Ръстът на годишна база е от 164%.

Приходите също са се увеличили до 64,29 млрд. юана (9,36 млрд. долара) през тримесечния период от 24,91 млрд. юана (3,63 млрд. долара) преди година, показват изчисленията.

Компанията заяви, че разпространението на Covid през периода, което доведе до блокади в няколко града, включително Шанхай, е имало известно влияние върху местния ѝ пазар. Търсенето обаче е останало силно, след като местните власти въведоха стимули, за да насърчат продажбите на електрически автомобили, а компаниите представиха нови модели.

Ръстът на продажбите на електрически превозни средства се противопоставя на тенденцията на отслабващи автомобилни продажби на основните пазари в Китай, Европа и САЩ, които бяха ударени от Covid и проблемите със снабдителните вериги, заяви CATL.

В Китай продажбите на електрически автомобили са се увеличили със 120% през първото полугодие, а общите продажби на автомобили са спаднали с 6,6%, сочат данни на Китайската асоциация на автомобилните производители.

Растящите цени на металите, най-вече литий, обаче са натежали върху маржа на печалбата на CATL от батерии за електрически автомобили, който е спаднал до 15,04% от 22% в края на 2021 г.

CATL заяви, че е предприела мерки, включително подписването на дългосрочни договори с доставчици, рециклиране на материали и договаряне на динамична ценова схема за батериите с автопроизводителите, за да се облекчи натискът върху растящите разходи.

Компанията освен това ускорява разширяването си на външни пазари с договори за доставка на батерии към клиенти, сред които са Mercedes-Benz и BMW в Европа и Ford в САЩ, където държавните стимули движат търсенето на електрически автомобили.

Тя обяви по-рано този месец, че ще изгради завод за батерии за 7,6 млрд. долара в Унгария, който ще е най-големият в Европа.

Пазарният дял на CATL на световния пазар на батерии за електромобили е достигнал 34,8% през първото полугодие, което е с 6,2 пр.п. повече спрямо година по-рано, сочат данни на SNE Research.

На второ място е южнокорейската LG Energy Solution с дял от 14,4%, която отчете 73% срив на печалбата за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още