IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската CATL ще строи завод за батерии в Унгария за над 7 млрд. евро

Планираната фабрика ще се намира в Дебрецен и ще разполага с годишен производствен капацитет от 100 гигаватчаса

20:15 | 12.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Работници редят павета пред централната на CATL. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Работници редят павета пред централната на CATL. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Най-големият производител на батерии за електромобили в света Contemporary Amperex Technology Co. Ltd (CATL) ще инвестира 7,34 милиарда евро (7,54 милиарда долара) в строителството на завод в Унгария, съобщава Ройтерс.

Фабриката ще разполага с годишен производствен капацитет от 100 гигаватчаса (ГВтч) и ще бъде ситуирана в Дебрецен, Източна Унгария. Тя ще бъде най-големият инвестиционен проект в страната.

Планираното съоръжение ще бъде едва второто такова за китайската компания в Европа след завода ѝ в Германия.

Производителят на луксозни автомобили Mercedes-Benz обяви, че ще стане "първият и най-голям клиент" на новия завод на CATL. СПоред главния технологичен директор на германския концерн Маркус Шефер фабриката представлява "нов важен етап за развитието на електрическите автомобили на компанията с ключовите ѝ партньори". Той подчерта, че заводът ще произвежда въглеродно неутрални батерии за германския автомобилостроител.

Строителството ще започне тази година след одобрението на акционерите, съобщават от CATL.

Съоръжението ще бъде разположено върху площ от 221 хектара в промишлен комплекс и ще снабдява и други европейски автомобилостроители, потвърди китайската компания.

Сред другите клиенти на CATL изпъкват BMW, Stellantis и Volkswagen.

"Няма съмнение, че заводът ни в Дебрецен ще ни позволи да засилим конкурентното си предимство, да отговорим по-добре на търсенето на европейските ни клиенти, да ускорим прехода към електрическа мобилност в Европа", заявява в комюникето шефът на китайския гигант Робин Дзън.

През юни стана ясно, че CATL ще започне масово производство през следващата година на най-новото си поколение клетка, предлагаща по-голяма ефективност, която позволява на електрическите автомобили да изминават по-големи разстояния с едно зареждане.

Компанията се опитва да запази лидерската си позиция на фона на увеличаващата се конкуренция както от страна на чуждестранните компании, така и на местни разработчици като BYD, който скоро ще започне да доставят батерии на Tesla.

Новата батерия на CATL, наречена Qilin, ще повиши степента на утилизация до 72%, най-високата в света, срещу 50% при първото поколение на концерна, пуснато през 2019 г. В същото време новата клетка ще разполага с по-голяма енергийна плътност – 255 ватчаса на килограм.

От китайския разработчик отказват да споделят дали компанията вече е получила поръчки от страна на автоконцерните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
"В същото време новата клетка ще разполага с по-голяма енергийна плътност 255 ватчаса на килограм." ... Добро постижение , но все още доста зад батерията на Тесла - 272-296 ватчаса на килограм . И за любопитните по темата , новата батерия на AMPRIUS (това е от прогнилият запад) , 450 ватчаса на килограм . И е в производство , за сведение на форумните дападжии ... :))) ... https://amprius.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още