IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите за Lufthansa продължават, пилотите подкрепиха възможността за стачки

Авиокомпанията вече отмени 7000 полета това лято заради недостиг на служители

15:50 | 31.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германската авиокомпания Lufthansa може да се изправи пред още по-голямо нарушаване на полетите, след като пилотите ѝ гласуваха за стачки, ако те бъдат счетени за необходими, за да се издейства споразумение за заплащането.

Този ход може да предизвика нова вълна на отменени полети, ако преговарящите от името на авиокомпанията и представителите на профсъюзите не изгладят различията си, пише Bloomberg.

Профсъюзът на пилотите VC гласува с голямо мнозинство в неделя в подкрепа на спирането на работата, което означава, че Lufthansa може да бъде връхлетяна от вълна от спрени полети още идния месец. Стачките ще доведат до нова отмяна на полети наред със 7000-те полета, които компанията отмени това лято заради недостиг на служители.

„Това положително гласуване все още не води непременно до стачни действия“, съобщи профсъюзът в комюнике. „Но това е непогрешим сигнал към Lufthansa да погледне сериозно на нуждите на служителите в кокпита“, допълни той.

Стачки на пилотите в най-голямата авиокомпания в Европа ще се добавят към летния хаос на Стария континент, където летища и авиокомпании не успяват да се справят с ръста на резервациите спрямо забавянето заради пандемията.

След като първоначално избегна стачките, които преследват конкуренти като Ryanair Holdings, ръководството на Lufthansa е изправено пред действия на различните профсъюзи в авиокомпанията. Миналата седмица тя отмени около 1000 палета на хъбовете си във Франкфурт и Мюнхен заради стачни действия на наземния персонал.

„Нуждаем се от модерна и справедлива, конкурентна в международен план структура на възнагражденията“, коментира Марсел Гроелс, главен преговарящ от името на VC. „В интерес и на нашите пътници Lufthansa трябва да покаже сериозно желание за намиране на решения“, допълни той.

Ускоряващата се инфлация в Германия кара служители от редица сектори на икономиката да искат по-високо заплащане, което води до заплаха от стачки. Пилотите на Lufthansa искат повишаване на заплатите, което да им помогне да компенсират почти двуцифреното увеличение на цените на потребителските стоки. Lufthansa Lufthansa

След като оцеля при пандемията, която тласна авиокомпаниите до ръба на фалита, Lufthansa е изправена пред нарастващ гняв на служителите си, които твърдят, че са понесли бремето на драстичното орязване на разходите, застрашаващо според тях позицията на Lufthansa на водещ авиопревозвач.

Главният изпълнителен директор Карстен Шпор обеща да подобри маржа на печалбата на авиокомпанията до минимум 8% до 2024 г., ход, който според него е необходим за намаляване на дълга. Споровете с представители на служителите показват, че Шпор вероятно има затруднения с постигането на тези цели, докато се опитва да балансира нуждата от още служители със стремежа за намаляване на разходите.

Но този месец авиокомпанията съобщи, че се е върнала към печалба през второто тримесечие, като се е възползвала от нарасналото търсене на пътувания, което принуди сектора да повиши цените на билетите и да ограничи броя на наличните седалки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още