IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради стачка Lufthansa бе принудена да отмени почти всички полети за сряда

Общо ще бъдат отменени над 1000 полета със 134 хил. пътници, включително от и до София

15:17 | 26.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Предупредителната стачка на наземния персонал на най-големия европейски превозвач Lufthansa ще има огромни последици. Авиокомпанията отменя почти цялата си програма за полети в двата си центъра във Франкфурт и Мюнхен. По данни на Lufthansa във Франкфурт ще се наложи да бъдат отменени 678 полета, а в Мюнхен - 646 връзки. Според изчисленията на компанията само на тези две аерогари ще бъдат засегнати 92 хил. пътници. Общо ще бъдат отменени над 1000 полета със 134 хил. пътници.

Пътниците, които не са направили презаверка, не трябва да идват на летищата, предупреждава Lufthansa. Отворени са само няколко гишета за обслужване. Освен това пътниците, които не разполагат с подсигурен свързващ полет, не трябва да летят до германските хъбове. В противен случай рискуват да останат блокирани там с часове или дори с дни.

Компанията работела на пълни обороти, за да възстанови нормалното функциониране на полетите възможно най-бързо. Въпреки това стачките може да имат последици и в четвъртък и петък, поясни Lufthansa, цитирана от DPA.

Полетите на компанията от и до летище София, насрочени за утре, са отменени. За два вечерни полета до Франкфурт и Мюнхен няма такава информация на сайта на летището, два други този следобед ще излетят със закъснение.

„Ранната ескалация на напрежението след само два дни преговори в рамките на колективен трудов договор, които досега са бил конструктивни, нанася огромни щети", заяви Михаел Нигеман, главен директор "Човешки ресурси" в Lufthansa. Той допълва, че спорът засяга най-вече пътниците по време на пиковия сезон на пътуванията. „Това допълнително натоварва служителите ни в и без това труден период на въздушния трафик“.

Протестните действия засягат авиацията в особено натоварено време за пътуване. След две години на пандемия хората отново искат да пътуват. Освен това летните ваканции започнаха във всички федерални провинции с изключение на Бавария и Баден-Вюртемберг. В Баден-Вюртемберг те започват този уикенд.

Същевременно навсякъде липсва персонал; поради тази причина Lufthansa вече трябваше да отмени 6000 полета. През миналия месец компанията отмени общо 3600 полета заради недостиг на персонал. Проблемът с липсата на служители, заедно с хаотичното възобновяване на полетите, приземени от COVID-19, и стачките принудиха големи компании като германския „жерав“ да отменят хиляди полети и предизвикаха часове дълги опашки на големите летища. Това разочарова летовниците, желаещи да пътуват отново след пандемичната обстановка, припомня Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Ще се поучим ли и ние от западния пример?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още