IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк е градът с най-много милионери в света

Португалската програма "Златна виза" за местожителство срещу инвестиция е привлякла най-голям интерес през първото полугодие

14:55 | 13.09.22 г.
Ню Йорк оглавява класацията н 345 600 милионери. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Ню Йорк оглавява класацията н 345 600 милионери. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

САЩ доминират топ 20 на градовете с най-много милионери през 2022 г. в новия доклад Henley Global Citizens Report, който следи частното богатство и тенденциите в миграцията на инвестициите в цял свят.

Ню Йорк е на първо място с 345 600 милионери, а още пет американски града – Сан Франциско, Лос Анджелис, Чикаго, Хюстън и Далас, също намират място в класацията на градовете с най-много богаташи в света.

Токио е на второ място с 304 900 жители с високо нетно богатство от над 1 млн. долара, а Лондон, който бе лидер години наред, сега остава на четвърто място след Залива на Сан Франциско, с едва 272 400 жители милионери.

Два китайски града – Пекин (9-о място) и Шанхай (10-о място) също влизат в топ десет, а Швейцария и Австралия успяват да класират по два града в топ 20. Сидни заема 11-о място, Цюрих е на 15-а позиция, Мелбърн е 17-и, а Женева е 19-а. Градът държава Сингапур (5-о място), Хонконг (12-о място), Франкфурт (13-о място), Торонто (14-о място), Сеул (16-о място) и Париж (20-о място) са останалите градове в класацията за 2022 г. Хюстън е градът, който се издига най-много в подреждането, като скача с четири места спрямо 2021 г., а Хонконг е най-големият губещ, отстъпвайки с четири позиции спрямо нареждането осми миналата година.

Докладът, публикуван от консултантската компания в областта на получаването на местожителство и гражданство чрез инвестиция Henley & Partners, използва ексклузивни данни от компанията за следене на богатството New World Wealth и разкрива 20-те най-богати града в света, петте най-богати града във всеки голям регион, както и 25-те най-бързо растящи града в света от гледна точка на ръст на милионерите в шестте месеца до 30 юни.

Йорг Щефан, главен изпълнителен директор на Henley & Partners, отбелязва, че 14 от градовете в топ 20 се намират в страни с официални програми за гражданство или местожителство чрез инвестиция. „Правото да живееш, работиш, учиш и инвестираш във водещи международни средища на богатството като Ню Йорк, Лондон, Сингапур, Сидни и Торонто може да бъде осигурено чрез инвестиция срещу местожителство. Хората с талант и финансови възможности не трябва да ограничават живота и бизнес интересите си само до една страна. Възможността да се установиш сам или със семейството си или да преместиш бизнеса си в по-благоприятен град или да имаш варианта да избираш между много различни местожителства в света е все по-важен аспект на международното богатство и планирането на наследството за частните клиенти“, отбелязва Щефан.

Броят на милионерите в Дубай, Мумбай и Шънджън също расте бързо и тези три града се очаква да влязат в топ 20 на градовете с най-много богаташи в света до 2030 г., отбелязва Андрю Амойлс, ръководител на отдела за анализи в New World Wealth. В момента Дубай е на 23-о място в света с 67 900 милионери, от които 202-ма са с богатство над 100 млн. долара, а 13 са милиардери. Емирството има много диверсифицирана икономика, която е силна в множество ключови сектори като суровини, хотели, финансови услуги, петрол и газ, имоти, търговия на дребно и транспорт.

Мумбай в момента има 60 600 милионери, от които 243 са с богатство над 100 млн. долара, а 30 са милиардери. Градът е на 25-о място в света. Там се намират Мумбайската фондова борса и Националната фондова борса, които са сред десетте най-големи в света от гледна точка на пазарна капитализация.

Шънджън, който сега заема 30-о място в класацията, има 43 600 милионери и е смятан за високотехнологичната столица на Китай. Там се намира Шънджънската фондова борса, която е на седмо място сред най-големите в света. Сред големите компании, базирани в града, са Huawei, Tencent и ZTE.

Амолис отбелязва, че градове със силна петролна и газова индустрия се представят особено добре тази година, включително градове като Рияд, Луанда, Абу Даби, Доха и Лагос. „Причината е в ръста на фондовите пазари в тези градове и на голямото повишаване на цената на суровия петрол „Брент“. Другите интересни градове с най-бързо растящ списък с милионерите са Лугано, който е все по-популярен швейцарски град за заможни пенсионери от Европа, Бангалор, който е известен като „Силициевата долина на Индия“ и също увеличава броя на милионерите благодарение на бързо растящите сектори на информационните технологии, биотехнологиите и аутсорсинга на бизнес процеси, Ханджоу, който е един от най-красивите китайски градове и още един магнит за богатството, който трябва да наблюдаваме", коментира Амолис.

Лисабон също е град с бързо растящ брой на милионерите, който става все по-популярна дестинация за богати семейства от Бразилия, Китай, Южна Африка, Турция, Великобритания и САЩ, както и от останалата част от Европа.

Португалската програма „Златна виза“ продължава да е на първо място от гледна точка на обработени заявления и получени запитвания от Henley & Partners в първите шест месеца на 2022 г. Все повече хора с високо нетно богатство се насочват към програми за гражданство или местожителство срещу инвестиция, за да защитят сигурността на семейството си и да предпазят богатството си от регионална или глобална волатилност, коментира Доминик Волек, ръководител на отдела за частни клиенти в компанията.

Програмата за гражданство срещу инвестиция на Черна гора е на второ място в общото класиране. Програмата, която изтича през декември тази година, изисква минимална инвестиция от 250 хил. евро в одобрени имотни проекти и дарение от 200 хил. евро на страната.

Останалите три програми в топ пет по брой заявления през първото полугодие на тази година са достъпни варианти за гражданство срещу инвестиция на карибски островни държави – Гренада, Сейнт Китс и Невис и Санта Лусия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още