IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическата индустрия в Азиатско-Тихоокеанския регион може да се възстанови до 2023 г.

По-голямата част от новите работни места в индустрията ще са именно в страните в региона

20:34 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Туристическата индустрия в Азиатско-Тихоокеанския регион може да е единствената в света, която ще се възстанови до 2023 г., показва нов доклад, наречен „Икономическо въздействие на пътуванията и туризма“, пише CNBC.

Това годишно изследване на базирания в Лондон Световен съвет за пътувания и туризъм (WTTC) показва, че в сравнение с нивата преди пандемията приходите от туризъм през 2020 г. са спаднали най-много в Азиатско-Тихоокеанския регион (59%), отколкото другаде по света.

Усилията за възстановяване през 2021 г. в повечето страни в региона бяха засенчени от факта, че държавите наложиха строги гранични ограничения. Приносът на приходите от туризъм към регионален брутен вътрешен продукт нараснаха с около 16%, а в Европа и Северна Америка – съответно с 28% и 23%.

Въпреки това докладът показва, че Азиатско-Тихоокеанският регион се очаква да намали разликата през тази година, докато размерът на приходите от пътувания допринася за общата прогноза за растеж на икономиката със 71%.

Пътуванията в Азиатско-Тихоокеанския регион рязко нараснаха тази година, след като ограниченията бяха свалени първо в Индия и Австралия, а след това в Малайзия и Тайланд, както и в други страни в Югоизточна Азия. На по-късен етап се включиха и Япония, Южна Корея и Тайван на север.

10-годишна прогноза

Докладът на WTTC очаква ръстът на туристическата индустрия в Азиатско-Тихоокеанския регион да продължи през 2023 г., последван от поредна година на растеж през 2023 г.

Текстът прогнозира, че до 2025 г. туристическите приходите ще допринесат с 32% повече към БВП на региона, отколкото преди пандемията – данни, които далеч надхвърлят тези във всеки друг регион, с изключение на Близкия изток (30%).

Според доклада средният годишен темп на растеж на световната икономика ще бъде 2,7% от 2022 до 2032 г. Въпреки това през същия период се очаква приносът на туризма към световната икономика да нараства със среден годишен темп от 5,8%, допълва докладът.

В Азиатско-Тихоокеанския регион има още по-голямо покачване, като приносът на туризма към БВП се очаква да запише среден годишен темп на растеж от 8,5%.

Къде ще бъдат насочени работните места в туризма?

WTTC прогнозира, че световната туристическа индустрия ще добави 126 млн. нови работни места в следващото десетилетие. Около 65% от тях ще са в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Малко под половината от новите работни позиции ще са в Китай и Индия, допълва WTTC.

Индонезия, Тайланд и Филипините също се очаква да запишат ръст на броя на работните места в туризма през следващото десетилетие, добавяйки съответно 5,3 млн, 3,5 млн. и 3,15 млн. нови позиции.

Китайският въпрос

Докладът отбелязва, че способността на Азия да се възстанови напълно до 2023 г. може да бъде застрашена, ако Китай продължи да ограничава международните пътувания.

По време на 20-ия конгрес на Комунистическата партия в неделя президентът Си Дзинпин заяви, че динамичната политика на страната за нулев Covid е постигнала „добри резултати“, но той не подсказа дали тази политика ще се промени по някакъв начин.

За да овладеят скока на броя на случаите напоследък, властите затвориха места за забавление в Шанхай и училища в централния китайски град Сиан, като същевременно поставиха милиони негови граждани под нови блокади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още