IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП спря над 130 сайта за онлайн залагания без лиценз

До три дни сайтовете трябва да преустановят дейността си. Ако след този срок през онлайн платформите могат да се правят залози в България, ще бъде сезиран съдът

13:08 | 08.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) спря над 130 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта. Само за месец приходната агенция преустанови дейността на 49 нерегламентирани онлайн платформи за залози. По-голямата част от тези хазартни оператори имат разрешение да развиват дейността си в държави извън Европейския съюз, но не и в България, съобщиха от НАП.

В хода на проверката е установено, че на страниците на онлайн платформите се приемат депозити и тегления чрез дебитни и кредитни карти, банкови нареждания, чрез оператори на други платежни услуги.

След публикуване на решението на НАП сайтовете трябва да преустановят дейността си до три дни. Ако след изтичане на този срок онлайн платформите са достъпни в България и през тях може да се правят залози от потребители в страната, то приходната агенция ще сезира съда за издаване на разпореждане към доставчиците на интернет услуги у нас да прекратят достъпа до страниците и техните поддомейни.

От НАП припомнят, че в съответствие със Закона за хазарта е изготвен актуален списък на интернет страниците, чрез които се организират хазартни игри от лица, и за тях има издаден лиценз.

Съгласно закона всяка хазартна игра и дейност на територията на България може да се организира само с лиценз, издаден от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите или оправомощен от него заместник изпълнителен директор. Само предвидените в този закон хазартни игри подлежат на разрешаване и организиране, като лицензът дава право за организиране само на изрично посочената в него игра или дейност.

На сайта си НАП публикува и съвети за разумно залагане. От агенцията предупреждават, че хазартът е преди всичко забавление, а не източник на доходи. Определете си предварително бюджет, който можете да похарчите. Той не бива да надвишава 5% от нетните ви доходи. Проследявайте сумите, докато играете и залагайте само толкова, колкото можете да си позволите да загубите. Не преследвайте загубите си. Опитвайки се да си върнете изгубеното, е възможно да нанесете по-големи щети върху бюджета си. Не залагайте, когато сте разстроени или стресирани. Залагайте само с пари, които са налични – не вземайте пари назаем и не използвайте парите, които са предназначени за нужди като наем, сметки или храна, са част от съветите на агенцията за увлеченията по хазартни игри.

Сайтове с адреси без лиценз:

Източник: НАП Източник: НАП

Източник: НАП Източник: НАП

източник: НАП източник: НАП

Източник: НАП Източник: НАП

Източник: НАП Източник: НАП

Източник: НАП Източник: НАП

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още