IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият милениъл в Европа изплува със смяната на ръководството на Red Bull

30-годишният австриец, който наследи 49-процентен дял в Red Bull GmbH след смъртта на баща си миналия месец, в момента има в сметката си 15,7 млрд. долара

16:00 | 11.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Матешиц. Снимка: Bloomberg LP
Марк Матешиц. Снимка: Bloomberg LP

Наред с това да притежава половината от най-голямата компания за енергийни напитки и два състезателни отбора във Формула 1, Марк Матешиц има и друга отличителна черта – той е най-богатият милениъл (поколението на родените от началото на 80-те до средата на 90-те години) в Европа.

30-годишният австриец, който наследи 49-процентен дял в Red Bull GmbH след смъртта на баща си Дитрих миналия месец, в момента има в сметката си 15,7 млрд. долара, показва индексът за милиардери Bloomberg Billionaires Index.

Прехвърлянето е част от нова епоха за производителя на кофеиновите напитки Red Bull. През последните четири десетилетия Дитрих Матешиц успя да увеличи популярността на бранда на компанията и да изгради спортна маркетингова империя, която включва всичко от футбол през автомобилни състезания и планинско колоездене.

Матешиц, който бе начело на звеното за органични напитки от естествени продукти, сега планира да се фокусира върху ролята си на акционер, а не да помага за ежедневните операции на компанията като баща си, е съобщил той на служители в петък. Кои са най-младите милиардери. Графика: Bloomberg Кои са най-младите милиардери. Графика: Bloomberg

Трио мениджъри, които работеха за Red Bull по време на управлението на Дитрих Матешиц, са били освободени в рамките на реформата по върховете на компанията. Те обаче ще продължат да работят като консултанти за компанията, която също така е собственик и на футболния клуб РБ Лайпциг и която плати рекордния 866 млн. евро дивидент на Дитрих след миналогодишните резултати. Двама от тях ще работят директно с Марк като мениджъри на неговата холдингова компания за Red Bull.

„Те ще подкрепят не само борда на директорите, но и всички нас, в успешното продължение на делото на баща ми“, каза Матешиц, който вече е и най-богатият човек в Австрия.

Говорител на базираната край Залцбуг Red Bull не е отговорил на запитване за коментар.

Дитрих Матешиц съосновава Red Bull през 1984 г. заедно с тайландския предприемач Чалео Ювидя, след като открива по време на пътуване до Азия, че кофеиновите напитки облекчават умората му от часовата разлика при пътуване. Семейството на Ювидя контролира останалата част от бизнеса и е едно от най-богатите в Азия.

С увеличаването на състоянието си Дитрих Матешиц придобива остров от групата Фиджи, както и замъци и вили в родната си Австрия, където няма данъци за наследство. Той също така купи имот в лондонския Найтсбридж за 32 млн. паунда (37 млн. долара), където сега е разположена модната марка на Red Bull – AlphaTauri. 

Марк Матешиц, единствено дете, учи бизнес в Университета по приложни науки в Залцбург. От рано той участва в дейността на баща си, придружавайки го на състезания от Формула 1 още преди да стане тийнейджър. Марк Матешиц (вдясно) разговаря с Матиас Лауда по време на Гран при на Австрия през юли. Снимка: Manfred Noger/ATPImages/Getty Images/Bloomberg Марк Матешиц (вдясно) разговаря с Матиас Лауда по време на Гран при на Австрия през юли. Снимка: Manfred Noger/ATPImages/Getty Images/Bloomberg

Още преди смъртта на баща си Марк бе акционер в бизнеса, който има инвестиции в недвижимо имущество в Австрия, включително имот, който разполага с площадка за хеликоптер и лозя при покупката си през 2014 г., съобщават местни медии. През 2018 г. Марк започва бизнес с напитки, който произвежда бира и лимонада с вода от един от най-старите извори в Австрия.

Не е ясно дали Матешиц наследява други активи от баща си, който е получил над 2 млрд. долара от дивиденти от производителя на напитки през последното десетилетие, става ясно от индекса на най-богатите на Bloomberg. Матешиц също така е член на борда на фондация за проучвания на гръбначния мозък, която е основана от баща му и управлявана от майка му Анита Герхардтер.

Оттеглянето от ролята му в Red Bull е „решение, което не е взето лесно“, посочва в писмо Матешиц. Бизнесът за органични напитки „винаги е бил проект много близо до сърцето ми“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още