IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Номадски" визи могат да привлекат високообразовани експерти в ЕС

Схемата започва да набира скорост в общността и вече 12 държави от общността я прилагат

15:41 | 26.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В първите дни на пандемията от коронавируса всички останахме по домовете си, а който имаше възможност, работеше онлайн. Тогава стана ясно, че няма значение мястото, от което работят някои служители, стига да има добра интернет връзка. Самите те - обикновено по-добре платените IT специалисти, започнаха да се оглеждат за по-атрактивни места за живеене (и работа).

След "златните" визи, които дават право на престой срещу инвестиции и които са популярни за страни като Гърция, Кипър, Малта, България или Португалия, сега в ЕС се заражда нова схема - "номадски" визи, пише Eurointelligence в свой анализ. Целта е да бъдат привлечени високообразовани и добре платени чужденци в общността.

Обикновено става въпрос за хора на свободна практика, IT експерти или работещи за мултинационални компании. На първо време страните, които смятат да предложат тези нови визи, ще изискват ниво на обучение или години трудов стаж, за да допуснат чужденците на своя територия. "Номадски" визи в ЕС издават 12 държави, сред които Хърватия, Португалия, Естония, Германия, Чехия, Гърция, Кипър, Румъния, Унгария, Малта, както и още няколко европейски държави. 

За европейците може би по-привлекателни ще се окажат дестинации като Барбадос, Каймановите острови или Бахамите. 

В повечето случаи това е само временна миграция и затова и плановете са визите да бъдат с ограничен период - например в Испания те ще са със срок от 1 година, с възможност да бъде удължена с още пет.

Испанците ще очакват чужденци с диплома от "престижен университет" или поне три години трудов стаж. Според публикации в местните медии ще има и подоходен критерий - поне 2000 евро на месец заплата. Схемата ще заработи от 1 януари 2023 г. Испания е след най-привлекателните държави в ЕС сред номадите. Те посочват, че скоростта на интернета в страната е добра, а разходите за живот в малките градчета - ниски.

Към момента почти 50 държави предлагат този тип визи, разказва Nomadgirl.co. Предимствата за работещите са, че с нея престоят е поне 12 месеца, а не както туристическите визи. Но и всяка държави си има своите правила при издаването им и едно от най-объркващите e плащането на данъци.

Някои от страните очакват, че номадите ще плащат данъци при тях, други - че ще плащат в собствената си страна, разчитайки само на приходите от косвени данъци и такси. А трети държави пък налагат и някакви допълнителни такси. При повечето случаи се очаква хората да имат частно здравно осигуряване и да не очакват социални помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 26.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още