IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на Rolex и Patek Philippe се връщат към нивата преди бума

И все пак някои по-сложни модели продължават да поскъпват на вторичния пазар

15:40 | 02.12.22 г.
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Спадащите цени на часовниците Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet са понижили индекса на най-търгуваните часовници на вторичния пазар до нивата преди бума, твърди базираният в Обединеното кралство дистрибутор Subdial, цитиран от Bloomberg.

Subdial50 Index, който проследява цените на 50-те най-търгувани часовници по стойност, е спаднал до нива, които не са виждани преди безпрецедентния скок през 2021 и в началото на 2022 г.

Спадът показва, че най-търсените часовници на най-добрите швейцарски марки не са успели да поддържат високите цени, достигнати по време на пандемията, когато клиентите, останали у дома, се насочиха към Patek Nautilus, Audemars Piguet Royal Oaks и Rolex Daytonas в бясно търсене на следващия горещ клас активи.

Доминиран от модели на Rolex, включително хронографа Daytona с керамичен корпус и GMT Master II, Subdial50 Index се е понижил с близо 5% за 12 месеца и с близо 17% за половин година.

Отслабващото търсене съвпадна със срива на технологичните акции и този на криптовалутите.

Цените на вторичния пазар на Royal Oak „Jumbo” с референтен номер 15202 скочиха над 110 хил. паунда (134 840 долара) в своя пик през март, нараствайки повече от два пъти за 12 месеца. Сега часовникът се предлага за около 70 хил. паунда.

И все пак, въпреки че цените на най-търгуваните модели Rolex, AP и Patek спадат, стойността на много елегантни часовници – т.нар. неовинтидж бройки от 80-те, 90-те години и началото на хилядолетието, както и някои по-сложни модели, са по-високи според Subdial.

Например много модели от класическата германска марка A. Lange & Sohne, притежавана от Richemont, набраха сили през годината, записвайки между 30 и 40 процента ръст, показват данните на Subdial.

Нараснали са и цените на някои модели на IWC – друг бранд на Richemont, познат с класическите си пилотски часовници и хронографи. Цената на Big Pilot с референтен номер IW501902 се е повишила с 20%, подкрепена от излизането на скорошния филм от поредицата „Топ Гън“.

Някои по-сложни модели с хронографи и други екстри също са поели нагоре ценово. Хронографът 5070 на Patek Philippe е поскъпнал с 20% за една година.

„Когато започне да се образува балон около едно нещо, гледайте как ентусиастите намират друго“, коментира Кристи Дейвис, съосновател на Subdial. „Стоманените спортни часовници полудяха, но в крайна сметка това не е криптовалута: това е пазар, движен от хора, които всъщност се вълнуват от него и искат да притежават самия часовник“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още