IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка показа първите банкноти с лика на Чарлз III

Те ще влязат в обращение от средата на 2024 г.

14:10 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: www.bankofengland.co.uk
Снимка: www.bankofengland.co.uk

Английската централна банка (АЦБ) представи първите си банкноти с изображението на крал Чарлз III рано днес. Въпреки това те ще влязат в обращение от средата на 2024 г., за да заменят постепенно тези с изображението на кралица Елизабет II.

Чарлз III стана крал през септември след смъртта на кралица Елизабет II, която бе на трона 70 години, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение от банката.

Новите банкноти от полимерен материал от 5, 10, 20 и 50 паунда имат портрет на Чарлз отпред, както и негова камея (вид овално изображение, често използвано и в бижутерството) в прозрачния защитен прозорец на банкнотите, като в останалата си част остават сходни с настоящия дизайн

"Това е важен момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, изобразен на нашите банкноти", каза в изявление управителят на АЦБ Андрю Бейли. Кралица Елизабет II се появява за първи път върху банкнотите през 1960 г., за разлика от британските монети, които отдавна съдържат изображения на владетелите на страната.

Кралският монетен двор на Великобритания започна да пуска първите монети с профила на Чарлз III в общо обращение на 8 декември.

АЦБ не възнамерява да изтегля принудително банкноти с изображение на кралица Елизабет II, докато не бъдат износени, така че и двата вида банкноти ще бъдат в обращение няколко години. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още