IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 6 февруари влиза в обращение сребърна възпоменателна монета, посветена на Найден Геров

Десетолевката е посветена на българския просветител, книжовник, езиковед, преводач, фолклорист, общественик и дипломат

14:56 | 03.02.23 г.
Изображение: БНБ
Изображение: БНБ

От 6 февруари Българската народна банка пуска в обращение сребърна монета на тема „200 години от рождението на Найден Геров“. Възпоменателната монета от серията „Българско възраждане“ е с номинал 10 лева, съобщи централната банка. Тя е посветена на българския просветител, книжовник, езиковед, преводач, фолклорист, общественик и дипломат.

Тиражът на монетата е 5 хиляди броя, а цената при пускането ѝ в обращение е 114 (сто и четиринадесет) лева.

На лицето на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея: на два реда номиналната стойност „10 ЛЕВА“, стилизирано изображение на сградата на класното училище в Копривщица, а долу – годината на емисията „2023“. В полукръг горе се чете надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На гърба на монетата е изобразен Найден Геров, а над него в полукръг е надписът „200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НАЙДЕН ГЕРОВ".

Автор на художествения проект е Тодор Ангелиев. За дизайна на монетата е използвана фотография на Найден Геров от Български исторически архив на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Новата възпоменателна монета ще бъде разпространявана на касите на Българската народна банка – на площад „Княз Александър I“ № 1, и на четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Монетата ще се предлага в офиси и клонове на Банка ДСК, Кей Би Си Банк България, Първа инвестиционна банка, Тексим Банк и Централна кооперативна банка.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още