IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс придоби дял в Heineken, макар че не е голям фен на бирата

Преди време милиардерът призна, че рядко консумира от напитката

17:30 | 22.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бил Гейтс е придобил 3,76% дял в нидерландския гигант в производството на напитки Heineken Holding, въпреки че милиардерът, който е основател на Microsoft, преди е казвал, че не е „голям почитател на бирата“, предава Ройтерс.

Документи, подадени до Финансовата пазарна служба (AFM) на Нидерландия, разкриват, че акциите са купени на 17 февруари. Heineken Holding притежава контролиращ дял в Heineken.

Гейтс е купил акциите от мексиканската FEMSA, която продава дела си в европейския гигант.

В отделни документи до регулаторите, също от 17 февруари, се посочва, че FEMSA е продала 18 млн. акции, които държеше в Heineken Holding. Гейтс е придобил 10,8 млн. акции, които са на стойност 883 млн. евро при сегашната пазарна цена, което е предизвикало необходимостта от разкриване на инвестицията според правилата на нидерландската борса.

През 2018 г. в чат сесия в Reddit, наречена „Попитай ме всичко“, Гейтс заяви, че не е голям почитател на бирата.

„Когато гледам бейзбол например, пия лека бира, за да вляза в настроението на всички останали пиещи бира. Съжалявам, но ще разочаровам истинските потребители на бира“, написа тогава той.

Bill & Melinda Gates Foundation – благотворителната фондация, създадена от милиардера и неговата бивша съпруга, не е открита веднага за коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още