IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на шампанско към Турция и Персийския залив расте за сметка на Русия

ЕС наложи забрана върху износа на луксозни продукти към Русия след инвазията ѝ в Украйна миналата година

09:55 | 22.03.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Износът на шампанско от Франция към страните от Персийския залив е скочил през 2022 г., тъй като руските туристи се стичат към региона, след като войната в Украйна ограничи достъпа им до западните страни, съобщава Bloomberg.

Френските производители са доставили почти 1,9 млн. бутилки от пенливата напитка на Обединените арабски емирства миналата година, което представлява скок от 75%, а износът към Турция е нараснал със 120%, сочат данни, представени този месец от Comite Champagne.

Руските граждани могат свободно да пътуват или да се преместят в ОАЕ и съседните страни. Присъствието им може да е имало положително влияние върху продажбите на места като Персийския залив, коментира Давид Шатиьон, съпредседател на L’Union des Maisons de Champagne.

ЕС наложи забрана върху износа на луксозни продукти към Русия след инвазията ѝ в Украйна миналата година. Забраната обаче важи само за стоки, които струват над 300 долара, а бутилките шампанско често са под тези цени. Някои от държавите, където има ръст на вноса, може след това да са ги изнесли повторно към Русия, твърди базираната в Женева Trade Data Monitor.

Русия, която бе 13-ият по големина износен пазар по обем през 2021 г., е спаднала до 38-о място в класацията, след като доставките са се свили с над 80% през 2022 г., показват данните. Производителите са доставили около 435 хил. бутилки в страната спрямо над 2,3 млн. бутилки през 2021 г. САЩ, Великобритания и Япония са били най-големите международни потребители след Франция.

Възможно е някои доставки да са продължили към Русия до нахлуването на страната в Украйна през февруари миналата година, казва Шатиьон. Макар че Comite Champagne не е наложила забрана върху вноса, организацията не е получавала искания от производители за сертификати на произход за доставки към Русия след инвазията, добавя той.

 

 

Руснаците се превърнаха в най-големите чуждестранни купувачи на имоти в Турция и Дубай миналата година, след като санкциите заради инвазията в Украйна ги накараха да инвестират в чужбина. Те са купили рекордните 16 312 жилища в Турция през 2022 г., показват данни на Турския статистически институт, и са на първо място сред купувачите в Дубай по данни на брокерската къща Betterhomes.

Производителите може да са се отказали да изнасят към Русия заради логистични, застрахователни и платежни причини, но и за да защитят репутацията си, коментира Шатиьон. Ръстът в износа към Персийския залив, включително Катар, който бе домакин на Световното първенство по футбол през ноември и декември, вероятно е и отражение на завръщането на туризма в региона, добавя той.

Като цяло продажбите на шампанско през 2022 г. са преминали рекордните 6 млрд. евро – общо във Франция и на международно ниво, увеличавайки се с 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още