IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часовникът на последния китайски император беше продаден за 5,1 млн. долара

Търгът продължи около седем минути и привлече колекционери предимно от Китай и Хонконг

16:56 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: www.phillips.com
Снимка: www.phillips.com

Часовник Patek Philippe, принадлежал на последния император на китайската династия Цин, беше продаден за 40 млн. хонконгски долара (5,1 млн. щатски долара) във вторник на търг в Хонконг, предаде Bloomberg.

Търгът, който продължи около седем минути, се проведе в новата централа на Phillips и беше посетен предимно от колекционери от Китай и Хонконг.

Айсън-Джоро Пу И, последният император от династията Цин, е дал часовника на своя преводач Георги Пермяков по времето, когато е бил затворник в Съветския съюз между 1945 г. и 1950 г. Не е известно кога и как Пу И се е сдобил с часовника, който е произведен през 1937 г.

Ветрило от червена хартия, лично надписано от Пу И и подарено на преводача му в Токио, също беше продадено на търга за 480 хил. хонконгски долара.

„Това беше непозната и неизследвана територия и никой не знаеше какво ще се случи“, коментира Сам Хайнс, специалист по часовници в консултантската и инвестиционна фирма за изкуство The Fine Art Group. „Произходът не се разглежда от гледна точка на колекционер на часовници, а от гледна точка на китайската култура“, коментира той.

Най-скъпият часовник, продаван някога на търг, е суперсложен Patek Philippe Grandmaster Chime, който никога не е имал предишен собственик. Продаден е за 31 млн. долара през 2019 г.

Процесът за установяване на произхода на часовника на Пу И включва откриването на двама журналисти, съпруг и съпруга, които са интервюирали Пермяков и имат снимки на часовника. Журналистите също са присъствали на търга. Институт, специализиран в проучване на биографията на Пу И, е установил, че императорът е помолил свой прислужник да премахне повърхността на циферблата, за да разбере дали основата е направена от платина, което съответства на белезите на часовника.

Часовникът е ценен сам по себе си дори без историята си, казва Хайнс. Той е един от само осемте известни модела 96 Quantieme Lune. Има календар с фази на луната и троен датник. „Това е възможно най-сложният ръчен часовник за времето си“, посочва Хайнс. „Само по себе си, без никакъв произход, това е много важно“, коментира още той.

Първоначално часовникът беше оценен от Phillips на над 3 млн. долара, но минали търгове на предмети с историческо значение често надхвърлят оценките. Компанията предлага още 240 лота през следващите два дни на своя търг за часовници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още