IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво има в чинията ми?

Какъвто и да е поводът, важно е да знаем, че храната, която приемаме има пряко отношение към здравето ни

08:30 | 06.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: AENO
Снимка: AENO

Храненето е един от петте основни компонента, от които зависи състоянието на здравето ни.

Наред със съня, времето, прекарано на открито, водата и движението, храненето ни е ключово за доброто здраве.

Само по себе си то има редица измерения. Може да представлява физическа потребност, която задоволява нуждата от енергия за физическото ни тяло, може да е емоционален порив за бързо доставяне на радост и наслада или повод за социализиране.

Какъвто и да е поводът, важно е да знаем, че храната, която приемаме има пряко отношение към здравето ни. Както казва една българска поговорка „ние сме това, което ядем“, но знаем ли какво ядем? Живеем във време на глобализация, индустриализация, технически и технологичен растеж. Изпълняваме редица социални роли, често се оказваме с дълги списъци със задачи и сякаш все повече се отдалечаваме от континума, от природата, от нашата същност.

Снимка: AENO Снимка: AENO

Случва се да пропускаме хранения, просто защото нямаме време, или да се храним компромисно, избирайки удобството и пестенето на време, вместо качеството или питателността на храната ни.

Резултатът е, че наднорменото тегло и затлъстяването нараснаха до размер на епидемия. По данни на Световната здравна организация 4 милиона души умират всяка година като резултат от наднормено тегло или затлъстяване. През 2016 година 18% от децата на възраст между 5 и 19 години в световен мащаб страдат от затлъстяване. Тези факти са стряскащи.

Но технологиите могат както да ни отдалечават от природата, от същността ни, така могат и да ни помагат да управляваме ефективно процесите в средата, в която живеем и да влияят положително на здравето ни.

Такъв пример е интелигентната везна AENO Кухненска везна AENO KS1S - Официален уебсайт на AENO в България.

Тази малка и елегантна на пръв поглед везна впечатлява с модернистичен и минималистичен дизайн, като предлага семплост и удобство на употреба, съчетавайки сензорен дисплей и контролни бутони. Впечатляващо е, че тази малка и фина везна измерва до 8 килограма и може да ни покаже хранителните вещества в една цяла диня, стига тя да не е голяма.

Интелигентната везна се свързва с приложение AENO, в което са въведени повече от 10 хил. хранителни продукта и рецепти, а има възможност и да въведем в него собствени рецепти.

Снимка: AENO Снимка: AENO

Когато премерим порцията си на везната, тя регистрира теглото на порцията, а приложението ни показва хранителния състав: въглехидрати, протеини, мазнини, калории, холестерол, каротен, натрий, диетични влакна, общо захари, витамини А, В2, В12, С, D, E, калций, желязо, калий, магнезий, манган, цинк, мед, фосфор, селен, ретинол, еквивалент, ниацин.

Интелигентната везна може да ни изпрати дневен отчет за хранителните вещества, които сме консумирали.

Със сигурност тази везна може да се превърне във верен другар на хората, които са физически активни и следват хранителни режими. Вярваме, че тя е и прекрасен инструмент за запознаване на децата с основните хранителна информация в храната ни. Така например децата могат да играят с храната и сами да видят какво има в чинията, в която има мекици и в тази, в която има ягоди за закуска например.

Последна актуализация: 10:44 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още
Финанси виж още