IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиано Роналдо инвестира в онлайн платформа за употребявани часовници

Chrono24 бе оценена на над 1 млрд. долара в кръг от финансиране през 2021 г.

16:48 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chrono24 Facebook Page
Снимка: Chrono24 Facebook Page

Кристиано Роналдо купува дял от онлайн платформата за търговия с часовници Chrono24, което дава на футболната звезда финансова експозиция към пазара на употребявани луксозни часовници, предава Bloomberg.

Роналдо се присъединява към текущите акционери на Chrono24, включително частни инвестиционни компании и семейния инвестиционен инструмент на председателя на LVMH Бернар Арно. Базираната в Карлсруе, Германия, компания не разкрива размера на дела португалския футболист. Тя бе оценена на над 1 млрд. долара в кръг от финансиране през 2021 г.

„За нас беше важно, че това е значителна сума“, каза съглавният изпълнителен директор Тим Щраке в интервю.

Очаква се пазарът на употребявани часовници да се разшири със 75% до края на десетилетието, достигайки 35 млрд. франка (39,6 млрд. долара), посочва консултантската компания Deloitte. Приходите от употребявани часовници може да задминат продажбите на нови до 2033 г., смята LuxeConsult, швейцарска компания за анализи и консултации.

Известен със своята богата лична колекция от луксозни часовници, оценявана на милиони, Роналдо е забелязван да носи брандове от Rolex до дори по-скъпи модели като Jacob & Co., Girard-Perregaux и Franck Muller.

Щраке от Chrono24 казва, че сделката с футболната легенда не е маркетингово или друг вид споразумение.

„Той даде пари на нас, а не ние на него“, казва Щраке.

Chrono24 е най-големият онлайн пазар за луксозни часовници, като на платформата във всеки един момент има близо половин милион обяви от дилъри и частни продавачи. Компанията, която Щраке казва, че има двуцифрени оперативни маржове, печели от такси по всяка сделка.

След безпрецедентен скок през 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. цените на най-търсените луксозни часовници от Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet спаднаха рязко и са близо до двегодишно дъно, показват данни от Subdial, друг онлайн платформа за търговия в Обединеното кралство.

Chrono24 съкрати около 13% от работната си сила през януари и преструктурира част от дейността си на фона на спада.

Щраке казва, че цените на много модели на Rolex се стабилизират, а най-популярните часовници Patek и Audemars Piguet, включително Nautilus и Royal Oak, все още спадат, макар и с много по-бавни темпове от миналата година.

Ръстът на предлагането, който доведе до понижение на цените миналата година, започва да намалява, коментира той. Броят на Patek Nautilus, предлаган за продажба на платформата, е намалял с 20% от януари, тъй като търсенето на часовника, проектиран от Джералд Джента, остава постоянно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още