IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от фалшивите часовници са реплики на Rolex

Измамите с употребявани часовници растат, след като цените на най-желаните модели скочиха до безпрецедентни нива по време на пандемията

17:23 | 04.07.23 г.
Снимка:  Leon Neal/Getty Images
Снимка: Leon Neal/Getty Images

Броят на усъвършенстваните фалшиви часовници, открити от дилъра на употребявани часовници Watchfinder & Co, расте, като репликите на Rolex формират около половината от фалшификатите, пише Bloomberg.

Около 10% от часовниците, получени от продавачи миналата година, са били определени като фалшиви при процеса на проверка на автентичността, посочва главният изпълнителен директор на Watchfinder Ариен ван де Вал.

„Rolex е марката луксозни часовници, към която има най-голям интерес и най-голямо търсене – следователно тя е и най-фалшифицираната“, казва ван де Вал в интервю за Bloomberg Radio във вторник.

Фалшификатите стават и все по-изтънчени и по-трудни за разпознаване. Watchfinder е успяла да идентифицира около 80% от фалшивите часовници с един поглед, но днес този дял е само 20%, казва той. Служителите на компанията, собственост на швейцарския луксозен конгломерат Richemont, сега трябва да извършват по-подробни проверки, включително отваряйки гърбовете на часовниците и проверявайки механизмите, за да идентифицират фалшификатите от висок клас.

Фалшивите часовници, наричани още реплики, са нарастващ проблем на вторичния пазар на луксозни часовници на стойност 25 млрд. евро годишно, като някои фалшиви версии заблуждават дори и най-запознатите експерти.

Omega, част от Swatch Group, заяви миналия месец, че трима бивши служители са участвали в престъпен заговор за продажбата на часовник „Франкейнщайн“ на модела Omega Speedmaster, който е бил смесица от предимно автентични части от други ретро часовници. Часовникът е бил продаден на търг през 2021 г. за повече от 3 млн. долара, най-високата цена, плащана някога за часовник Omega. Купувач бе самата компания, която обяви, че е жертва на престъпен заговор.

Миналата година Rolex започна програма за сертифициране на употребявани продукти, която удостоверява автентичността на използвани часовници, продавани чрез оторизирани дилъри.

Не само часовниците Rolex се фалшифицират или променят с неавтентични части и компоненти.

„Можете да видите реплики или копия на часовници – часовници с много, много високо качество – на почти всички големи луксозни марки“, каза Ван де Вал. „Цялата гама“.

Измамите с употребявани часовници растат, след като цените на най-желаните модели скочиха до безпрецедентни нива по време на пандемията, преди рязко да започнат отново да спадат.

Цените на вторичния пазар са намалели с около 18% през изминалата година, показва индексът Bloomberg Subdial Watch Index, който следи цените на 50-те най-търгувани модела луксозни часовници по стойност, включително Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet.

По-малко волатилните цени на пазара на часовници, когато спекулантите излизат, са добре дошли, казва Ван де Вал.

Не се интересуваме от следващото рали, наподобяващо криптовалутите, допълва той. „За нас не става дума за спекулации, стабилността е добра“, завършва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още