IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Swatch съди Малайзия за конфискуването на часовници от колекцията Pride

През май властите в страната конфискуваха часовници с цветовете на дъгата заради наличието на буквите LGBTQ върху тях

10:07 | 17.07.23 г. 3
Снимка: swatch.com
Снимка: swatch.com

Швейцарският производител на часовници Swatch Group заведе съдебно дело срещу правителството на Малайзия заради конфискуването на часовници с цветовете на дъгата, които отбелязват правата на хората от ЛГБТ общността (ЛБГТ е съкращение от лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални - бел. ред.), предаде Ройтерс. Според компанията това е накърнило репутацията ѝ.

Хомосексуализмът е престъпление в Малайзия, където по-голямата част от населението е мюсюлманско, а правозащитни групи предупреждават за нарастваща нетърпимост в страната към ЛГБТ общността.

През май малайзийските власти конфискуваха часовници от колекцията Pride на Swatch заради наличието на буквите LGBTQ върху часовниците, заяви министърът на вътрешните работи на страната.

Служителите на вътрешното министерство "незаконно" са конфискували 172 часовника от 16 търговски обекта, заявяват от Swatch в съдебни документи, до които от Ройтерс са получили достъп. За съдебния иск, подаден на 24 юни във Върховния съд на Куала Лумпур, съобщи за първи път в понеделник малайзийският новинарски уебсайт Malay Mail.

"Без съмнение иззетите часовници не са били и не са в състояние по никакъв начин да предизвикат нарушаване на обществения ред или морал или нарушения на закона", се казва в иска на Swatch.

В известията за конфискация, връчени на Swatch, часовниците са описани като имащи елементи на или насърчаващи правата на ЛГБТ общността и потенциално нарушаващи малайзийското законодателство, посочват от компанията.

Повечето от конфискуваните часовници, чиято обща стойност на дребно е около 65 хил. рингита (14 250 долара), не съдържат надпис LGBTQ, заяви Swatch.

Швейцарската компания иска обезщетение и връщане на часовниците, като твърди, че способността ѝ да развива бизнес в страната е била "силно застрашена" след конфискуването.

От Министерството на вътрешните работи на Малайзия не са отговорили веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Върховният съд на Куала Лумпур ще разгледа делото на 20 юли.

В Малайзия има случаи на хвърляне в затвора или налагане на наказания с бой с пръчки заради хомосексуализъм. Миналата година 18 души бяха задържани по време на парти за Хелоуин, на което присъстваха членове на ЛГБТ общността.

Съдебният процес се случва преди решаващите местни избори, които ще противопоставят прогресивната коалиция на министър-председателя Ануар Ибрахим на предимно консервативния етнически малайзийски мюсюлмански алианс.

В навечерието на изборите Ануар Ибрахим отново е обвиняван, че не прави достатъчно, за да защити правата на мюсюлманите в многорасовата и многорелигиозна Малайзия.

Самият Ануар беше вкаран в затвора за содомия и корупция в продължение на близо десетилетие - обвинения, които той отрича и твърди, че са политически мотивирани.

През този месец премиерът многократно заяви, че неговото правителство ще отстоява принципите на исляма, съобщиха държавните медии. Той също така посочи, че правата на ЛГБТ общността няма да бъдат признати от неговата администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... по-важното е , че ти официално се държиш все още , не си поддал ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
Само продължавам да не разбирам защо съюза на хомосексуалните и прочие сексуално извратени трябваше да откраднат дъгата от децата? Защо не си направиха собствена, синьо-лилаво-розово-червено-цикламена примерно? Да не е понеже в основата на ЛЪГЪБЪТЪто е да се примамват от малки и невинни нови жертви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
Не е разрешена педааалска пропаганда, какво странно има? Интересно кой се е престорил че не знае законите на страната и е сложил ЛЪГЪБЪТЪФЪКЪЮ булшит в магазините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още