IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Diageo запазва клиентите си въпреки прехвърлянето на по-високите разходи

На този етап потребителите не показват съпротива срещу поскъпването на алкохолните напитки

11:51 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Diageo се повиши, след като най-големият производител на алкохолни напитки в света заяви, че нивото на потребителите остава устойчиво и че е успяла да прехвърли увеличенията на цените към клиентите, пише Bloomberg.

Производителят на уиски Johnnie Walker и водка Smirnoff отчете 6,5% ръст на приходите от продажби на органична база за последната година, което се оказа малко над прогнозата на анализаторите. Гигантът запази прогнозата си за новата си фискална година.

В резултат на новините стойността на книжата на Diageo се повиши с 2,7% в Лондон, справяйки се с по-ранния си спад.

Въпреки че през втората половина на фискалната година обемите са спаднали, най-вече в САЩ, има сигнали за подобрение на бизнеса в Северна Америка, а другите региони засега остават стабилни.

„Компанията твърди, че търсенето се нормализира и че нивата на запасите при дистрибуторите вече се връщат към нормалните си нива“, коментира Алиша Фори, анализатор в Investec Securities. „Всички други региони постигнаха стабилен растеж през цялата година, а Европа ускори ръста на продажбите през второто полугодие“.

Дебра Крю пое поста главен изпълнителен директор на Diageo през юни, след като смъртта на Айвън Менезес ускори нейното изкачване до най-високия пост в организацията. Менезес се присъединява към Diageo още при създаването на компанията през 1997 г. и я превърна в най-големия производител на премиум напитки в света.

Diageo запази прогнозата си за органичните приходи, които очаква да нараснат с 5-7%, както и за 6-9% увеличение на оперативната печалба.

Освен това компанията обяви, че от 1 юли отчита резултатите си в щатски долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още