IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криза с водните ресурси заплашва алкохолната индустрия

Diageo предупреждава, че климатичните промени ще доведат до дефицит на вода

11:16 | 07.06.23 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата компания за производство на алкохол в света Diageo е обезпокоена, че климатичните промени ще доведат до дефицит на онази съставка, която е жизнено важна за производството на алкохолните ѝ напитки – водата.

Сигурността на водните ресурси представлява най-значителният риск, свързан с климатичните промени, за производителя на джина Tanqueray, бирата Guinness и напитката Baileys Irish Cream, посочва Майкъл Алекзандър, глобален ръководител за водната, екологичната и земеделската устойчивост в Diageo, която е имала 43 обекта в затруднени откъм водни ресурси зони в света миналата година.

„Може да бъдеш най-ефективната пивоварна или дестилерия в света“, казва Алекзандър в интервю. „Но това все пак няма да намали риска ти, ако има суша“.

Планетата се затопля със супербърз темп, предизвиквайки по-интензивни горещи вълни, необичайно дълги сухи периоди и нарушени метеорологични модели. Това принуждава компаниите – от производителя на дънки Levi Strauss & Co. до британската компания за хотелиерство Whitbread, да възприемат стратегии, които използват по-малко вода в индустрии, известни с високата си употреба.

Diageo предприема подобни стъпки. Тя наблюдава проекти за водна ефективност в Турция и иска да намали употребата на вода до 2030 г. Водата формира над 60% от алкохолните напитки и 90% от бирата. Останалите съставки – грозде и зърно – също зависят от напояване при земеделието, което прави водните доставки абсолютно критични за веригата на доставки на Diageo.

Базираната в Лондон компания се ангажира да възстанови повече вода, отколкото използва, във всички „райони с недостиг на вода“, където работи, до 2026 г. Това са региони, където търсенето на вода надвишава предлагането през някои периоди или слабото качество ограничава употребата ѝ. Сред тези страни е и Турция, където компанията прави анасоновата напитка ракъ, и Мексико, където произвежда текила.

Компанията е използвала около 17,52 млрд. литра вода за дейността си през 2022 г., показва ESG индексът ѝ. Diageo се ангажира да подобри с 40% ефективността на използване на водата до 2030 г. в сравнение с нивата от 2020 г. в зоните на недостиг и с 30% като цяло.

„Знаем, че имаме добра стратегия, но също така знаем, че кризата се ускорява“, казва Алекзандър.

През последните три до пет години Diageo е започнала да работи с потребители на вода извън своята верига за доставки, като фермери, компании за комунални услуги, други големи индустрии и правителства, насърчавайки закони, насочени към предотвратяване на недостига на вода.

В Турция проектът Sahyar на Diageo подкрепя изграждането на инфраструктура за справяне със сигурността на водата. Дестилаторът там вече възстановява повече вода, отколкото използва в някои райони, и насърчава капково напояване, което предпазва почвата и увеличава добива.

Капковото напояване стича водата капка по капка, насочвайки я към корена на растението, като по този начин намалява изпарението. Досега тази инициатива в Западна Турция е спестила около 93 хил. куб. м вода от миналата година. Тя цели да спести 177 хил. куб. м преди края на 2026 г.

Подпомагането на турските фермери с по-ефективна технология за напояване не само пести вода, но и намалява въглеродния отпечатък. „Те не пускат помпите си толкова дълго и не отделят толкова много въглерод“, казва Алекзандър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
pinoccio
преди 10 месеца
До: zelka007Ти имаш ли някаква смислена представа от какво е натрупването на СО2?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... не че нещо , но за обща култура , за един литър спиртна напитка , готова и бутилирана , се изразходва м/у 65 и 115л прясна вода в зависимост от видът й ... и понеже няма глобално затопляне породено от топлинното натрупване в СО2 , нема нужда да се тормозим , нали ?! нека си пишат ... ден до пладне всичко , само защо вдигат цените и на олиото и на алкохола , вероятно спекула ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: cyclop ... но добре че си ти и шепа неуки копейки които да ни предупредят ... що не се надишаш с CO2 щом е безобиден, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
Пълна газ на огромната лъжа с "въглеродния отпечатък", всеки ден трябва да се пише и задължително да се наблегне. СО2 е новият ковид. Новата измишльотина, за чиято съчинена заплаха ще ни пропагандират всеки ден по няколко пъти. Облъчването не трябва да спира, понеже заплаха не съществува, и само в постоянното пропагандиране може да се подържа в умовете на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още