IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглеродните емисии на ЕС спаднаха под нивата от времената на пандемията

Скъпите енергоресурси направиха търсена зелената енергия

18:13 | 18.05.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въглеродните емисии от енергетиката и индустрията в ЕС (обхванати от Европейската схема за търговия с емисии - ETS) спаднаха под нивата от пандемията от коронавируса, сочат данни на анализаторите от Kayrros SAS, цитирани от Bloomberg.

През първите четири месеца на годината емисиите от енергийните централи и големите индустриални производители намаляват с 13 на сто, или до около 400 млн. тона. Това е малко под нивата от началото на 2020 година, тоест когато рестрикциите, свързани с коронавируса, тепърва започваха.

Причината за намалените емисии е високата цена на енергоизточниците, която насърчи търсенето на зелена енергия. Делът на изкопаемите горива в енергийния микс на ЕС намалява с 16% спрямо първите месеци на 2022 година, сочат данни на екологичната организация Ember.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Тази пролет в ЕС се произведе повече зелена енергия благодарение на силните ветрове. В някои държави има и ръст на производството от соларни панели, въпреки че пикът на сектора обикновено е през лятото, когато слънцето е по-силно, а денят - по-дълъг. През първите четири месеца на годината обаче Португалия за първи път произведе половината си енергия от зелени източници, сочат още данните на Ember, цитирани от Bloomberg.

Сериозен фактор за намаляване на емисиите обаче е и свитото потребление на енергия от страна на индустрията. Ситуацията на енергийните пазари започва да се нормализира, но все още нивата на емисиите са под тези от времената на коронавируса, което означава, че енергийната криза продължава да тежи на европейската икономика.  

В момента цената на природния газ на нидерландската борса TTF се понижава съществено - до около 30 евро на мегаватчас. Това обаче е два пъти повече спрямо 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
OHЯ
преди 10 месеца
Тъжно ли ви е pycopoби , че любимата ви Блатная оттича в канала ? Не плачете много и по зле за вас ще става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 10 месеца
Ако на някой му трябва потвърждение,че ЕС има миниатюрно влияние върху климата, ето го: за 4 месеца емисиите от енергетиката и големите енергийни потребители били 400 млн тона.За годината ще е около 1 млрд тона.А обшите световни емисии са около 36 млрд тона...Това намаление,дето го отчитат в ЕС, вероятно изцяло е погълнато от увеличенията в Китай,Индия и останалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 10 месеца
Скъпите енергоресурси направиха търсена зелената енергия === Ъъъъ... "зеленикаква" енергия. С нея не се прави енергетика, а се тормози простолюдието на планетата. Излишно по своята същност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 10 месеца
Ахъм, градината постепенно се превръща в джунгла. Без енергетика и суровини Германия я пиши бегала. Нали точно заради тях беше великият Drang nach Osten. Че получиха един як остен отзадЕ. И сега се надяват на същото, май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още