IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупредителната лампа за изменението на климата светва още през XIX век

Изчисленията на канадския физик Гилбърт Плас осигуряват силен тласък на проучванията за затоплянето на планетата през последните 70 години

12:47 | 28.05.23 г. 9
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) е създаден през 1988 г., но първите, проведени чрез експерименти доказателства, че въглеродният диоксид задържа топлината датират от средата на XIX век. Първите прогнози за глобалното затопляне, породено от човешката дейност, са направени през 1895 г., пише Марк Хъдсън от Университета в Съсекс в анализ за EnergyPost.

Голямата промяна във възгледите настъпва през 1953 г. Тогава канадският физик Гилбърт Плас, който работи и във Ford Motor Co., изчислява, че глобалната температура нараства с 1,5 градуса по Целзий на всеки 100 години.

През 60-те години се оформя и международното сътрудничество за разбиране на феномена, което продължава през следващото десетилетие, разширявайки се до интензивно измерване и моделиране.

Когато Плас за първи път представя откритията си, атмосферната концентрация на въглероден диоксид е около 310 части на милион по маса (ppm). Днес тя е около 423 ppm.

В настоящето хората са свикнали да виждат клипове и снимки на горски пожари и овъглени животни, топенето на ледените полюсни шапки и обещанията на политиците, че ще се вслушат в предупрежденията на учените и ще предприемат съответните действия.

Вероятно е трудно за всеки човек под 40-годишна възраст да си спомни времето, когато натрупването на въглероден диоксид, независимо дали се споменава като „парников ефект“, „глобално затопляне“ или „климатични промени“, да не присъства в новинарските емисии.

Дългото горещо лято на 1988 г. – преди 35 години – се смята за моментът, в който световните лидери започват да гледат сериозно на проблема.

Кандидатът за президент на САЩ (и малко след това президент) Джордж Х. У. Буш изтъква, че ще използва „ефекта на Белия дом“, за да коригира парниковия ефект (той не го направи). Премиерът на Великобритания Маргарет Тачър предупреждава за  гигантски експеримент , който се провежда „със системата на самата планета“.

Дългата история на прогнозите

Тридесет и пет години по-рано от посочените по-горе личности и събития, т.е. преди цели 70 години на този месец, опасността от натрупване на въглерод в атмосферата за първи път обикаля света. Твърдението за задържане на въглерод не се оспорва. Още в средата на XIX век ирландският учен Джон Тиндал доказва това.

През 1895 г. шведският носител на Нобелова награда Сванте Арениус допуска, че в продължение на стотици години натрупването на въглероден диоксид, отделен от изгарянето на петрол, въглища и газ, може да улови толкова много топлина, че да стопи тундрата и да изпрати студените зими в миналото.

Работата на Арениус е оспорена, но идеята започва да намира място в популярните по това време списания.

В началото на май 1953 г., на среща на Американския геофизичен съюз, канадският учен Гилбърт Плас изтъква, че се задават проблеми.

Според него бързият ръст на индустриалната дейност през настоящия век генерира толкова много въглероден диоксид в атмосферата, че средната глобалната температура се покачва със скорост от 1,5 градуса за столетие.

Неговите думи са отразени от Associated Press и други телеграфни служби и се появяват във вестници по целия свят, дори в далечна Австралия на страниците на Sydney Morning Herald.

Предупреждението на Плас също е отпечатано в Newsweek на 18 май и в Time на 25 май 1953 г.

Фактът, че светът се затопля, вече не е оспорван от учените. Но категоричната връзка с въглеродния диоксид, направена от Плас, за разлика от конкуриращи се теории като орбитални колебания или активност на слънчевите петна, е достойна за новините.

Плас се интересува от въпроса за натрупването на въглероден диоксид, докато работи за Ford Motor. Той следи как въглеродният диоксид действително функционира в реалния свят, а не само на морското равнище (без да навлиза прекалено в технически аспекти). Много учени отхвърлят по-ранната работа на Арениус въз основа на измамната увереност, че въглеродният диоксид действа по същия начин там, както в стратосферата.

Последна актуализация: 12:47 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 9 месеца
8 иоментара, демонстират упадъка на българското образование... жалко за държавата ни! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 4
Alex Silver
преди 9 месеца
Сванте Арениус допуска натрупване на СО2??? В атмосферата? Аре ве! А растенията трева пасат, а не се хранят точно с СО2 и чрез фотосинтезата отделят кислород. Сега остана да заклеймят натрупването на кислород и да започнат да го продават в бутилки. Шарлатаните плачат за яка гьостерица. Дано си я получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Yellowstone Volcano Update - May 2023 https://***.youtube.com/watch?v=c06KATHN73k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
Alex Silver
преди 9 месеца
До: Tikva007 Ами със набеждаването на СО2, впоследствие и на метана и на всичко, което им дойде на ум, новите шарлатани правят точно това - забрана за отопление, с природен газ, дърва, въглища, пелети и всичко, което гори и отделя топлина. Вероятно и за водорода ще измислят, че отделяната вода може да ни издави и ще го забранят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
Alex Silver
преди 9 месеца
Климатът на Земята винаги е имал цикличен характер. Само преди няколко столетия Гренландия е била зелен остров. Затова напъните на новите Остап Бендеровци да печелят буквално от въздуха, са просто нагли и свързани с престъпен тормоз на простолюдието. Пример - ликвидиране на едрото животновъдство, скакалци за храна и пр. Ето нещо по въпроса за климата - https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Шаибата е разбалансирана ,ще се смеси малко лед с вода белким си самопоправи прецесията https://***.businessinsider.com/annotated-history-crude-oil-prices-since-1861-2014-12
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
Tikva007
преди 9 месеца
*Предупредителната лампа за изменението на климата светва още през XIX век* - Доста късогледо твърдение, г-н Илиев. Аз, без да съмнобелов лауреат, мога да заявя, че предупредителната лампа за изменението на климата светва още по-рано, или преди повече от 11 хил. години, когато с разтопяването на ледовете приключва последният Ледников период на Земята и започва затопляне. В скални рисунки на кроманьонци от тогава се съдържа предупреждение, че това може да е следствие на огъня, който са използвали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
/*Фактът, че светът се затопля ЗАРАДИ ЧОВЕШКАТА ДЕЙНОСТ, НЕПРЕКЪСНАТО е оспорван от учените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
Фактът, че светът се затопля, НЕПРЕКЪСНАТО е оспорван от учените. Но категоричната връзка с въглеродния диоксид е достойна за всеки учебник по манипулация и пропаганда. Както ЕЖЕДНЕВНО ЕЖЕМИНУТНО ни лъгаха и плашиха с фалшивата ковипандемия, сега ще ни плашат, лъжат и манипулират с фалшивите ПРИЧИНЕНИОТЧОВЕКА промени. Понеже целта е най-голямото ограбване в историята. Всеки ще бъде ограбен, а повечето-поставени под своеобразен затворнически режим. Такъв поне е планът. И яко напъват да го изпълня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още