IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупредителната лампа за изменението на климата светва още през XIX век

Изчисленията на канадския физик Гилбърт Плас осигуряват силен тласък на проучванията за затоплянето на планетата през последните 70 години

12:47 | 28.05.23 г. 9
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Плас продължава да работи по въпроса в технически публикации до края на 50-те години. През 1956 г. той пише академична статия за „ теорията за въглеродния диоксид и изменението на климата “, публикувана в шведското научно списание Tellus, както и публикация в  American Scientist . И той присъства на  първите големи срещи за обсъждане на натрупването на въглероден диоксид .

Междувременно теорията за въглеродния диоксид започна да привлича все повече внимание сред научните журналисти. Един от тях, Джордж Уенд, пише констатации в UNESCO Courier. През 1954 г. публикацията се появява и на страниците на Irish Times, след което британските журналисти често започват да споменават проблема.

През 1957 г. новото тогава списание New Scientist започва да обръща внимание на темата. До края на 50-те години на миналия век всеки, който чете вестник, е наясно с основната идея .

През 50-те и 60-те години американски, шведски, германски и съветски учени изследват проблема. През 1965 г. президентът на САЩ Линдън Джонсън споменава натрупването на въглероден диоксид в обръщение пред Конгреса.

60-те години: започва международното сътрудничество

В края на 60-те години започва международно сътрудничество по въпроса, въпреки че все още има резерви. Например, през април 1969 г. американският учен Чарлз Кийлинг, който измерва атмосферните концентрации на въглероден диоксид в хавайска обсерватория, разкрива, че е бил помолен да промени заглавието на лекция от „Ако въглеродният диоксид от изкопаемите горива променя човешкото среда, какво ще правим по въпроса?“ към „Въглеродният диоксид от изкопаеми горива променя ли околната среда на човека?“.

70-те години: измерване и моделиране

За по-възрастните анализатори на климатичните промени 70-те години на миналия век са очарователен период на интензивно измерване, моделиране, наблюдение и мислене, което до края на десетилетието води до консенсуса, че предстоят сериозни проблеми. На практика Плас се оказва прав.

Когато той говори по темата две десетилетия по-рано, атмосферната концентрация на въглероден диоксид е била около 310 ppm. Днес те са около 423 ppm. Всяка година, тъй като изгаряме все повече петрол, въглища и газ, концентрацията се покачва и повече топлина се улавя в атмосферата.

Когато предупреждението на Плас отбележи 100-годишен юбилей, концентрацията ще бъде толкова висока, че най-вероятно светът ще е прехвърлил нивото на покачване на глобалните температури от 2 градуса по Целзий, което се приемаше за „безопасно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 10 месеца
8 иоментара, демонстират упадъка на българското образование... жалко за държавата ни! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 4
Alex Silver
преди 10 месеца
Сванте Арениус допуска натрупване на СО2??? В атмосферата? Аре ве! А растенията трева пасат, а не се хранят точно с СО2 и чрез фотосинтезата отделят кислород. Сега остана да заклеймят натрупването на кислород и да започнат да го продават в бутилки. Шарлатаните плачат за яка гьостерица. Дано си я получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Yellowstone Volcano Update - May 2023 https://***.youtube.com/watch?v=c06KATHN73k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
Alex Silver
преди 10 месеца
До: Tikva007 Ами със набеждаването на СО2, впоследствие и на метана и на всичко, което им дойде на ум, новите шарлатани правят точно това - забрана за отопление, с природен газ, дърва, въглища, пелети и всичко, което гори и отделя топлина. Вероятно и за водорода ще измислят, че отделяната вода може да ни издави и ще го забранят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
Alex Silver
преди 10 месеца
Климатът на Земята винаги е имал цикличен характер. Само преди няколко столетия Гренландия е била зелен остров. Затова напъните на новите Остап Бендеровци да печелят буквално от въздуха, са просто нагли и свързани с престъпен тормоз на простолюдието. Пример - ликвидиране на едрото животновъдство, скакалци за храна и пр. Ето нещо по въпроса за климата - https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Шаибата е разбалансирана ,ще се смеси малко лед с вода белким си самопоправи прецесията https://***.businessinsider.com/annotated-history-crude-oil-prices-since-1861-2014-12
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
Tikva007
преди 10 месеца
*Предупредителната лампа за изменението на климата светва още през XIX век* - Доста късогледо твърдение, г-н Илиев. Аз, без да съмнобелов лауреат, мога да заявя, че предупредителната лампа за изменението на климата светва още по-рано, или преди повече от 11 хил. години, когато с разтопяването на ледовете приключва последният Ледников период на Земята и започва затопляне. В скални рисунки на кроманьонци от тогава се съдържа предупреждение, че това може да е следствие на огъня, който са използвали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
cyclop
преди 10 месеца
/*Фактът, че светът се затопля ЗАРАДИ ЧОВЕШКАТА ДЕЙНОСТ, НЕПРЕКЪСНАТО е оспорван от учените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
cyclop
преди 10 месеца
Фактът, че светът се затопля, НЕПРЕКЪСНАТО е оспорван от учените. Но категоричната връзка с въглеродния диоксид е достойна за всеки учебник по манипулация и пропаганда. Както ЕЖЕДНЕВНО ЕЖЕМИНУТНО ни лъгаха и плашиха с фалшивата ковипандемия, сега ще ни плашат, лъжат и манипулират с фалшивите ПРИЧИНЕНИОТЧОВЕКА промени. Понеже целта е най-голямото ограбване в историята. Всеки ще бъде ограбен, а повечето-поставени под своеобразен затворнически режим. Такъв поне е планът. И яко напъват да го изпълня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още