IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската "Алроса" спира продажбите на диаманти за два месеца

Компанията иска да засили търсенето заради спад на цените на диамантите

17:01 | 20.09.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската компания за добив на диаманти "Алроса" предприе почти безпрецедентна стъпка, спирайки всички продажби на диаманти в опит да повиши спадащите цени, предава Bloomberg.

Търсенето на диаманти като цяло отслабна след пандемията, тъй като потребителите отново се насочиха към пътувания и изживявания, а икономическите препятствия свиха разходите за луксозни покупки. През последните седмици обаче цените започнаха да се сриват, оказвайки натиск върху големите миннодобивни компании да ограничат предлагането.

"Алроса", която се конкурира с De Beers за титлата най-голям производител на диаманти, временно спира продажбите на необработени диаманти през септември и октомври, казва компанията в бележка до клиентите си, видяна от Bloomberg. Компанията „се стреми да обърне съществуващата тенденция на намаляващо търсене“, се казва в бележката.

"Алроса" е отказала коментар.

Спадът в цените на диамантите започна при по-големите стоки, най-вече популярните на сватбения пазар в САЩ. Стръмното понижение в цените обаче сега се разпространи към по-малките продукти през последните седмици заради опасения за търсенето в Китай и нарастващата конкуренция от изкуствено създадени диаманти.

Двата водещи производителя на диаманти имат дълга история с ограничаване на доставките, когато търсенето отслабне. "Алроса" заяви в сряда, че вярва, че ходът ѝ ще бъде решение на разликата между търсенето и предлагането, появило се през последните месеци.

Държавната "Алроса" е под американски и британски санкции, които бяха наложени веднага след началото на Русия в Украйна. Продажбите на компанията поеха удар, след като санкциите на САЩ бяха първоначално обявени, но след това се възстановиха, тъй като "Алроса" насочи обемите си към Азия, основно Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
хихи ... първо беше природният газ , спряха го и не можа да тръгне повече . сега постепенно ще се изтрият от петролните пазари . справиха се и с автомобилната им индустрия и самальотите . чета вече са решили и диамантите да премахнат ... добър им е управника ... зает човек , пълен график , трудно излиза от бункера в кремля . да иляди и да го преизберат !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още