IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуванията по празниците в Европа растат въпреки предупрежденията за сигурността

Очаква се пътуванията за коледните и новогодишните празници в ЕС и Великобритания да нараснат с 22% спрямо миналата година

11:03 | 20.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пътуванията в натоварения празничен сезон в Европа надхвърлят нивата през 2022 г. въпреки предупрежденията за сигурността от властите на Стария континент. Потребителите остават решени да се насладят на празниците, удължавайки бума на пътуванията след пандемията, пише Ройтерс.

Коледните базари и популярните туристически места в градове като Мюнхен и Париж са оживени напоследък, макар и със засилено полицейско присъствие, като се очаква пътуванията по празниците в ЕС, заедно с Великобритания, да нараснат с 22% спрямо нивата през 2022 г., сочат данни на компанията ForwardKeys.

Ръстът е стимулиран от трайното търсене след пандемията, казват ръководители и анализатори. Тази година за първи път от пандемията някои хора пътуват само за да видят семействата си за Коледа.

Но туристите не забравят и предупрежденията за сигурността. В края на ноември представители на европейските служби за сигурност предупредиха за нарастващ риск от атаки, свързани с войната между Израел и „Хамас“, и допълниха, че най-голямата заплаха идва от възможни „самотни вълци“.

При две нападения на ислямисти във Франция и Белгия през октомври загинаха трима души, а двете страни, както и Австрия, Словения и Босна и Херцеговина, повишиха нивото на терористична заплаха. Италия върна граничния контрол със Словения, като се позова на опасността от влизане на ислямистки бунтовници в страната.

Има обаче и лек ръст на отменените билети за коледния период между 21 и 31 декември – от 2,4% на 3% от 24 ноември, сочат данните на ForwardKeys.

„Макар че този брой е малък, той може да е повлиян от предупрежденията за тероризъм в Европа от началото на конфликта в Израел“, коментира Хуан Гомес, анализатор във ForwardKeys.

Пътуванията продължават

Туристите обаче продължават да се стичат към популярни дестинации, показвайки нараснало доверие в мерките за безопасност в големите европейски градове.

„Чувствам се в безопасност и съм много наясно със състоянието на света. И със сигурност мисля за това всеки ден, както за конфликтите в Европа, така и за конфликтите в Близкия изток“, казва Гуен Фицджералд, която посещава коледен базар в Мюнхен тази седмица, идвайки от Бостън. „Но в същото време имам наистина отчаяна нужда от радост“, допълва тя.

Броят на хората, които пристигат в страни като Италия, Австрия и Швеция за Коледа, също е нараснал с 25% или повече на годишна база.

Туристите казват, че заради ръста на предупрежденията през последните години и затегнатите мерки за сигурност в Европа, свързани с тях, има по-голямо усещане за спокойствие, което им е позволило да не отменят плановете си за пътуване.

„Когато сме тук и оставаме само за един ден в центъра, виждаме много полиция и представители на службите за сигурност, чувстваме се в безопасност“, казва Дани Санчес, туристка от Вилареал, Испания, дошла в Мюнхен за коледен базар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още