IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TUI обмисля да загърби борсата в Лондон и да се листне във Франкфурт

Лондонската борса изпитва все по-големи трудности в задържането на големи компании

16:24 | 13.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Статутът на Лондон като домакин на глобални листвания на акции на компании от висок клас е напът да претърпи нов удар, след като германската туристическа компания TUI поиска акционерите ѝ да одобрят планираното ѝ отписване от борсата във Великобритания, пише Bloomberg.

Инвеститорите в туроператора ще гласуват по-късно във вторник дали да се откажат от борсата в Лондон за сметка на Франкфурт. Ако се вслушат в препоръката на борда да го направят, TUI, чиито акции влизаха в състава на борсовия индекс FTSE 100, ще се присъедини към редица големи компании, които изоставят Обединеното кралство.

Сред компаниите, които наскоро избягаха от британската столица, се нарежда хазартната компания Flutter Entertainment, която планира да се насочи към борсата в Ню Йорк – нещо, което ирландският гигант за строителни продукти CRH вече направи. Британският дизайнер на чипове Arm Holdings пък избра да се листне в Ню Йорк миналата година.

Сделките за придобиване, по-малкото първични публични предлагания и примамливостта на Ню Йорк, свързана с по-големите фондове на инвеститорите и технологичния център там, доведоха до това, че Лондон загуби една четвърт от компаниите си в полза на Ню Йорк през последното десетилетие. Това се превръща във все по-голяма тревога сред политици и банкери в лондонското Сити, което ги кара да се опитват да насърчат страдащият от проблеми британски фондов пазар.

„Делистването на TUI ще бъде поредно доказателство, че Лондонската фондова борса е в опасност да загуби позицията си на водещ световен пазар, и ще продължи една тревожна тенденция“, коментира Делфин Къри, партньор в адвокатската кандотра Reed Smith. Въпреки че някои може да твърдят, че TUI се мести по бизнес причина, това все пак е „още един пример за компания от висок клас, която обръща гръб на Лондон”.

От оператора на лондонската борса London Stock Exchange Group (LSEG) са отказали да коментират въпроса пред Bloomberg News.

Същевременно TUI отчете тримесечна печалба от 6 млн. евро, надхвърляйки очакванията, благодарение на силното търсене на пътувания.

Резултатът надхвърли консенсусната прогноза на анализаторите за загуба на 102 млн. евро преди лихви и данъци, сочат данни на LSEG. За същото тримесечие на миналата година най-големият туроператор в Европа отчете 153 млн. евро нетна загуба.

       

Приходите на групата за първото ѝ фискално тримесечие са достигнали рекордните 4,3 млрд. евро, което е с 15% повече спрямо година по-рано. Резултатът е подкрепен от по-високото търсене и увеличените цени.

Цената на акциите на компанията нарасна с 6% след започването на борсовата търговия, но след това сви ръста си до малко над 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още