IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore

Българинът Мартин Владимиров с исторически успех на Световната суши купа в Япония

Мартин Владимиров от Happy стана първият българин, удостоен с отличие Куроoби (KUROOBI) Дан по суши

09:00 | 25.08.25 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Happy
Снимка: Happy

Мартин Владимиров от Happy записа името си в историята като първия българин, участвал на Световната суши купа в Токио, Япония, и достигнал до финалите на престижното състезание. Той стана и първият българин, удостоен с отличие Куроoби (KUROOBI) Дан по суши - признание, сравнимо с черните колани в бойните изкуства и символ на най-високото майсторство. 

Неговата авторска чиния „Долината на розите“ бе отличена и със специална награда за креативност, връчена от един от петте най-големите спонсори на Световната суши купа.

Това е исторически дебют за България на световната суши сцена - признание, което поставя страната ни сред държавите с принос към глобалната иновация в японската кулинарна традиция. 

Снимка: Happy Снимка: Happy

„Имах възможността да опитам сушито тук и определено останах доволен. Различно е от сушито в Япония, но носи своята уникалност и е част от глобалната иновация на традиционното суши“, каза Хиротоши Огава, главен инструктор на World Sushi Skills Institute.

Участие на световната сцена

Мартин Владимиров е шампион от Sushi Cup Bulgaria 2024, официалната национална квалификация на World Sushi Skills Institute (WSSI), която му даде правото да представи България на World Sushi Cup Japan 2025 в Токио (20–22 август).

Сред 30 от най-добрите сушисти в света - национални победители от различни държави - той премина тежките елиминации и достигна финала сред 15-те най-големи майстори в света.

Предизвикателствата

Елиминациите преминаха през няколко кръга:

  • Кацурамуки: рязане на тънък лист японска ряпа с дължина над метър и половина, където Мартин получи максимален брой точки.
  • Кохада: транжиране на специфични японски рибки.
  • Акагай: работа с миди с черупка.
  • Анаго: транжиране на змиорка.
  • Класическа чиния в стил Едо-мае.

Журито от петима международни експерти оценяваше техниката, психиката, чистотата, безопасността и бързината - всичко в рамките на два часа.

Снимка: Happy Снимка: Happy

Финалната чиния на Мартин: „Долината на розите“

На финала, посветен на креативността, Мартин представи своята концепция:

  • Ориз, овкусен с розово масло от българската Дамасцена роза.
  • Риба тон със сос - съчетание на традиционни японски съставки и аромата на розата.
  • Финален щрих - дехидратирани венчелистчета, донесени лично от него от Долината на розите.

„Долината на розите“ е кулинарен мост между Япония и България - среща на японската чистота и българската душа. Презентацията бе допълнена от звученето на „Излел е Делю хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска - песента, която полетя в Космоса на борда на „Вояджър 1“.

Биография

Мартин Владимиров е част от екипа на Happy повече от 10 години. Кариерата му започва като барман, а днес той е главен отговорник за разработването на суши менюто във всички ресторанти на веригата и обучител на екипите в Happy.

„Да представлявам България на най-престижното състезание за суши е огромна чест и отговорност. Взимам със себе си дисциплината на японската школа и енергията на екипа на Happy,“ казва Мартин Владимиров.

Последна актуализация: 17:51 | 22.08.25 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още
Финанси виж още