IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктория Бешлийска: Книгата е добро убежище във време на криза

Книгите добавят стойност и отговорят на други изживявания, посочи писателят и автор на романите "Сърце" и "Глина"

16:39 | 21.02.23 г.

Инфлацията и цените на книгите като цяло никога не са имали значение за страстните читатели. Това заяви Виктория Бешлийска, писател, автор на едни от тай-четените романи "Сърце" и "Глина". „Когато сме в криза, книгите са едно добро спасение, едно добро убежище. Книгите са нещо, което дава добавена стойност на живота ни, особено ако ни намерят в правилния момент“, каза тя в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея книгите добавят стойност, когато отговорят на други изживявания. „Много е хубаво, когато продълженията на книгите се случват в нашия живот – да ни подтикнат да посетим място, да се развием в ново изкуство“, посочи Бешлийска и заяви, че пътят на писателя и на читателя са огледални.

По думите ѝ писането на романи за различни кътчета от България не е формула за туристически дестинации, но потвърди, че на много места в страната ни намира вдъхновението. Тя разкри, че след романа „Глина“ трънският край е много посещавано място и изрази надежди това да се случи и с Русенското поломие.

Бешлийска коментира, че трудно се печели обратно доверието на българските читатели, след като много дълги години акцент в книгоиздаването беше преводната литература. Тя посочи като добър пример в последните години Георги Господинов, който популяризира българската книга извън границите на България.

„Животът на една книга продължава във всеки от нас. Книгата има толкова животи, колкото читатели има“, коментира творецът и напомни, че няма универсална рецепта за вдъхновението, а всеки има своя начин да го открие.

Ще има ли екранизация по романите „Глина“ и „Сърце“? Кои са предизвикателствата пред българските писатели?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още