IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири златни, девет сребърни и три медни монети ще отсече БНБ до 2026 г.

Сребърни пари с ликовете на Иван Вазов и Захари Стоянов влизат в програмата на БНБ за отбелязване на кръгли годишнини

14:20 | 21.06.23 г. 1
Снимка: БНБ
Снимка: БНБ

Отливането на златни монети с ликовете на Св. Патриарх Евтимий Търновски, Св. Иван Рилски, Св. Св. Петър и Павел и Св. Богородица - Златна ябълка планира да пусне в обращение Българската народна банка до 2026 г., реши управителният съвет на централната банка.

През следващите три години - от 2024 до 2026 г., трябва да излязат 16 възпоменателни монети, пише в предварителната Монетна програма на централната банка, публикувана на сайта на БНБ.

През януари 2024 г. ще бъдат емитирана златна монета с тематика „Християнство“ –  Св. Богородица - Златна ябълка. В зависимост от теглото тя ще има и различна номинална стойност. При грамаж от 7,78 номиналната ѝ стойност е 10 лева, при тегло 15,55 грама – 20 лева, при 23,33 грама – 50 лева, и при 31,1 грама – 100 лева. Тази монета ще е без определен тираж и ще се предлага отново в следващите две години.

От серията „Именити българи“ през март 2024 г. ще излезе медна монета с номинална стойност 2 лева, посветена на  25 години от рождението на Панчо Владигеров, български композитор, музикант, диригент, педагог и общественик, който е един от забележителните български творци.

През май следващата година в серията „Спортна“ със сребърна монета от 10 лева БНБ ще отбележи 100 години лека атлетика в България.

През юни 2024 г. ще бъде емитирана златна монета от 100 лева от серията „Българска иконография“ с тематика за християнството, посветена на Светите равноапостоли Петър и Павел.

По случай 200 години от издаването на "Рибния буквар" през септември 2024 г. ще бъде излята сребърна пара от 10 лева.

С тематика от етнографията в серия „Български традиции и обичаи“ през ноември същата ще излезе сребърната монета от 10 лева „Българската гайда“.

През 2025 г. според предварителната програма за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти от серията Българска иконография ще бъде излята златна монета с образа на св. Патриарх Евтимий Търновски.

От серията „Български творци“ ще се емитира медна монета с образа на актьора Георги Парцалев по случай 100 години от рождението му.

Сребърни ще са монетите, които ще отбележат 175 години от рождението на Иван Вазов и Захари Стоянов.

С историческа тематика е и сребърната пара, с която ще се отбележи 125 години Спешна медицинска помощ в България.

В началото на 2026 г. ще се отлее златна монета от серията „Българска иконография“ с образа на българския светец Иван Рилски.

На историческа тематика ще е емитирането на сребърни пари за отбелязване на 150 години от Априлското въстание от серията „Българско възраждане“ и монета по случай 125 години електрически трамвай в България.

С медна монета ще се отбележи делото на видния български театрален актьор Кръстьо Сарафов по случай 150 години от рождението му.

До края на 2026 година от монетите с християнска тематика от серията „Български църкви и манастири“ ще бъде излята сребърна пара за Преображенския манастир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
THE_TRADER
преди 10 месеца
Не знам авторите имат ли хабер от понятие как се правят монетите, но те определено не се "леят", а се секат! Но какво да се чудя, създателите и редакторите тук (с много малко изключения) не са от много висока класа, просто работят нещо си, а собствениците това ги устройва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още