IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще пуска до десет възпоменателни монети на година

За шест от тях централната банка ще определя тираж, в който да се разпространяват в паричното обращение

18:23 | 15.06.23 г.
Източник: БНБ
Източник: БНБ

Българската народна банка (БНБ) ще пуска в обращение до шест възпоменателни монети годишно с определен тираж и до четири без определен тираж. Това допълнение се прави в Наредба за допълнение на Наредба №39 на централната банка за номиналната стойност, съдържанието, формата и дизайна на банкнотите и монетите, пускани в обращение.

Според наредбата на БНБ възпоменателните банкнотите и монетите могат да бъдат обособявани в серии, които имат обща тема, дизайн или основни елементи.

Книжните пари се отпечатват на банкнотна хартия, изработена от памук. Върху банкноти може да се полага покритие с цел удължаване срока за използването им.

Монетите се отсичат върху метални заготовки, като възпоменателните пари се изработват от злато, платина, сребро, мед, сплав от неблагородни метали или комбинация от тях.

Възпоменателни монети могат да се изработват с нанесено позлатяване, патиниране, оксидиране, поставяне на холограми, вграждане на медальони и чрез използване на други елементи и техники.

Според банковата наредба дизайнът на възпоменателните банкноти може да се различава от този на другите книжни пари със същата номинална стойност по преобладаващ цвят и изображения.

Това се отнася и до дизайна на възпоменателните монети.

Върху лицевата страна на възпоменателните монети се изписва надпис „Българска народна банка“ и се изобразява емблемата на БНБ. На лицевата страна не се изобразява емблемата на централната банка, когато за изработването на дизайна на възпоменателната монета се използват художествени проекти за разменна монета със същия номинал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още