IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Род Стюарт продаде каталога си за 100 млн. долара

От няколко години музикалните права се превърнаха в процъфтяващ пазар, защото в ерата на стрийминга са привлекателни дългосрочни активи за инвеститорите 

11:25 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Dave Benett/Getty Images
Снимка: Dave Benett/Getty Images

Певецът Род Стюарт продаде издателските и звукозаписните права върху музиката от каталога си за почти 100 млн. долара, съобщи AFP, позовавайки се на The Wall Street Journal. 

За тази сума Iconic Artists Group на бизнесмена Ървинг Азоф е придобила правата върху каталога на Стюарт, известен с хитове като Sailing и Maggie May, както и някои права върху името и лика му.

Преди по-малко от седмица Sony обяви сделка за придобиване на половината от правата за запис и издаване на каталога на Майкъл Джексън от неговите наследници. The New York Times определи стойността на каталога на изпълнителя на Thriller на 1,2 млрд. долара или повече, а според американското списание Billboard от Sony са платили най-малко 600 млн. долара.

От няколко години музикалните права се превърнаха в процъфтяващ пазар след вълната от продажби, които позволиха на изпълнители като Боб Дилън, Брус Спрингстийн и Нийл Йънг да реализират печалба от каталозите си. В ерата на стрийминга това са привлекателни дългосрочни активи за инвеститорите. 

Собствениците на издателски права върху дадена песен получават финансова възвръщаемост за всяко излъчване, продажба на албуми или използване в реклами и филми. Правата за запис уреждат възпроизвеждането и разпространението на произведенията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още