IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската висша лига започва финансово разследване на Манчестър Сити

Предполагаемите нарушения се отнасят до четири различни набора от правила, включително свързаните с отчитането на финансите

16:29 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Ерлинг Холанд в последния мач срещу Арсенал. Снимка: Marc Atkins/Getty Images
Ерлинг Холанд в последния мач срещу Арсенал. Снимка: Marc Atkins/Getty Images

Английският футболен клуб Манчестър Сити е изправен пред разследване на финансите си от Английската висша лига, рискувайки да бъдат намалени точките му в класацията, което ще удари шансовете му да спечели титлата и да се класира за доходоносната Шампионска лига, съобщава Bloomberg.

Комисия, създадена от най-голямата футболна лига в света, ще разследва предполагаеми финансови нарушения от Манчестър Сити, датиращи от 2009 г., малко след като бе купен от група компании, свързани с Абу Даби, се казва в изявление.

Предполагаемите нарушения се отнасят до четири различни набора от правила, включително свързаните с отчитането на финансите, както и разкриване на заплатата на мениджъра. Клубът е обвинен и че е нарушил правилата за сътрудничество с Висшата лига в разследвания от 2018 г. до днес.

Според правилата на Висшата лига на отбора може да му бъдат отнети точки, да бъде спрян или в краен случай изгонен. Комисията е независима от Висшата лига и нейните клубове и процедурите ще се провеждат при закрито заседание.

Манчестър Сити, който спечели Висшата лига четири пъти през последните пет години, публикува изявление на сайта си, в което се казва, че клубът е „изненадан“ от обвиненията за предполагаеми нарушения на правилата на Висшата лига.

„Клубът приветства разглеждането на този въпрос от независима комисия, която да проучи безпристрастно изчерпателния набор от неопровержими доказателства, които съществуват в подкрепа на неговата позиция“, се казва в съобщението, където посочват още: „Очакваме на този въпрос да бъде сложен край веднъж завинаги“.

Манчестър Сити се превърна в един от най-големите футболни отбори в света, заемайки първото място в класацията на Deloitte за най-големите европейски футболни клубове за втора поредна година, изпреварвайки известни съперници като Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Барселона.

Преди две години Манчестър Сити получи забрана от УЕФА да играе в Шампионската лига за два сезона, след като бе установено, че отборът е подвел ръководния орган на Европа и е нарушил правилата за финансов феърплей. По-късно забраната беше отменена след обжалване пред Спортния арбитражен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още